Det findes flere forskellige typer af varmepumper, herunder luft til luft-varmepumpe, luft til vand-varmepumpe og jordvarme

Forskellige typer varmepumper: Hvilken skal jeg vælge?

I praksis virker alle varmepumper stort set på samme måde: De overfører varme fra et sted til et andet. Varmekilden er det, som adskiller varmepumperne fra hinanden.

Billede af Anne Cathrine Rask

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sidst opdateret: 12/07-2024
RESUMÉ

Den korte version

  • Luft til luft-varmepumper er ideelle til sommerhuse og boliger uden vandbårent varmesystem, men kan ikke levere varmt brugsvand.
  • Luft til vand-varmepumper er velegnede til helårsboliger med vandbårne varmeanlæg og kan både opvarme huset og brugsvandet.
  • Jordvarmeanlæg er meget energieffektive og har lang levetid, men kræver betydelig plads og højere etableringsomkostninger.
Oversigt

Der er selvfølgelig stor forskel på de forskellige typer af varmepumper.

Det gælder både i forhold til prisen på dem, men også hvilken varmepumpe, der fungerer bedst til en bestemt situation eller formål.

Her kan du læse mere om typerne af varmepumper og blive klogere på hvilken model, der passer til dig og din bolig.

Hvorfor vælge luft til luft-varmepumpe?

En af de mest almindelige typer af varmepumper er en luft til luft-varmepumpe. Den egner sig godt til sommerhuse uden et vandbårent varmesystem eller som supplement til den eksisterende varmekilde i din helårsbolig.

Luft til luft-varmepumpen bruger varmen fra udeluften til at opvarme huset. Den består af en udendørs del, der trækker varmen ud af luften og en indendørsdel, der blæser varme ud i din bolig.

Når det kommer til indendørsdelen, kan du vælge mellem gulvmodeller og vægmodeller. Varmepumper med luft til luft fungerer mest optimalt i huse med åben planløsning, hvor varmen frit kan bevæge sig mellem rummene.

Nogle af fordelene ved varmepumper med luft til luft er, at de forbedrer dit indeklima og, afhængigt af modellen, kan den også rense luften for støv og pollen. Derudover kan du bruge den som aircondition om sommeren.

Sådan fungerer luft til luft-varmepumpe

Læs mere

En af ulemperne ved varmepumpen er, at den ikke kan levere varmt brugsvand. En anden ulempe er, at den giver mindst varme, når du mest har brug for det. En god luft til luft-varmepumpe fungerer ned til 25 frostgrader, men den bliver mindre effektiv, når det er koldt.

Her kan du læse mere om fordele og ulemper ved luft til luft-varmepumpe.

Prisen på en luft til luft-varmepumpe varierer fra model til model, men du skal regne med, at varmepumpen koster omkring 10.000-35.000 kr. inklusiv montering.

En varmepumpe i god kvalitet holder som regel i cirka 15 år.

Bør jeg vælge luft til vand-varmepumpe?

Luft til vand-varmepumpen er en effektiv og økonomisk løsning i helårsboliger, der har et vandbårent varmeanlæg og ligger i et område uden fjernvarme. Derudover egner varmepumpen sig bedst til husstande med et forholdsvis stort energiforbrug.

Varmepumpen henter varmen fra luften udenfor og overfører varmen til det vandsystem, du bruger til at opvarme din bolig. Det kan både være til radiatorer og gulvvarme. Luft til luft-varmepumper opvarmer også dit brugsvand.

Sammenlignet med en luft til luft-varmepumpe får du en mere jævn opvarmningskilde, der giver en stabil temperatur og spreder varmen mere effektivt til hele boligen. Det vil typisk resultere i en lavere varmeregning.

Fordelene ved en luft til vand-varmepumpe er blandt andet, at den er energieffektiv og økonomisk samtidig med at den både opvarmer din bolig og dit brugsvand.

Dette skal du vide om luft til vand-varmepumpe

Læs mere

Hvis dit hus er dårligt isoleret eller har gamle radiatorer, fungerer varmepumpen ikke optimalt. Varmepumper med luft til vand bliver mindre effektive, når det er koldt udenfor, selvom de fleste varmepumper virker ned til 25 graders frost.

Bliv klogere på fordele og ulemper ved en luft til vand-varmepumpe.

Der er flere faktorer, der påvirker prisen på varmepumpen, men den koster typisk omkring 80.000-130.000 kr. Hvis du skal have installeret et vandbårent varmesystem ved siden af, bliver prisen dog en hel del dyrere.

Normalt har en luft til vand-varmepumpe en levetid på 15-20 år, hvis den bliver vedligeholdt rigtigt.

Er et jordvarmeanlæg en god ide?

Jordvarmeanlægget tilhører kategorien væske til vand-varmepumpe. Det anbefales typisk til boliger med et højt energiforbrug, der har plads og økonomi til at få installeret anlægget i haven. Desuden kræver jordvarmepumpen, at din bolig har et vandbårent varmesystem.

Anlægget henter ikke varmen fra luften, som luft til luft- eller luft til vand-varmepumper, men derimod fra jorden. Den anvender solens energi, der lagres i den opvarmede jord, til opvarmning af din bolig og brugsvand.

Det kræver en del plads at få installeret jordvarme, da anlægget består af en lang jordslange, som skal graves cirka 1 meter ned i din have. Du skal bruge omkring 2,5 gange så meget nedgravningsplads som arealet, du skal opvarme.

Hvordan virker jordvarme?

Læs mere

En af fordelene ved en jordvarmepumpe er, at det er en meget energieffektiv måde at opvarme både din bolig og dit vand. Derudover er det stort set vedligeholdelsesfrit, kan forbedre dit indeklima, og så har anlægget en lang levetid på op til 20-25 år.

Det er dog en dyr varmeløsning at få etableret, da det kan koste i omegnen af 150.000-200.000 kr. En anden ulempe er, at store dele af din grund skal graves op, når anlægget skal installeres.

Hvis du vil vide mere om jordvarme, har vi lavet en oversigt over fordele og ulemper ved anlægget.

Andre typer varmepumper

De tre ovenstående varmepumper er dem, du oftest støder på, når du er på jagt efter en ny varmepumpe. Det er nemlig disse typer af varmepumper, du typisk finder i de danske helårsboliger og sommerhuse.

Der findes dog også andre mindre kendte varmepumper samt særlige varmeløsninger, hvor en varmepumpe med fordel kan anvendes. Dem kan du læse mere om her.

Boligventilationsvarmepumpe

En boligventilationsvarmepumpe er et ventilationsanlæg med indbygget varmepumpe, der kan være en god løsning i boliger med ventilationsbehov og plads til ventilationskanaler.

Er en boligventilationsvarmepumpe det rette for din bolig?

Læs mere

Den suger varm og fugtig luft fra huset og bruger varmen til rumopvarmning og varmt vand. Ventilationsanlæg har altså aktiv varmegenvinding, der genanvender varmen fra den indendørs luft, før den udledes via ventilationssystemet.

Boligventilationsvarmepumpen er en energieffektiv og økonomisk varme- og ventilationsløsning. Installationen kan dog være omfattende og dyr med priser omkring 50.000-100.000 kr.

Varmepumpe til garage

Hvis du mangler en opvarmningskilde til din garage, kan det være en oplagt ide at investere i en lille luft til luft-varmepumpe.

Lille varmepumpe til garage

Læs mere

Den fungerer ligesom en almindelig varmepumpe med luft til luft, der trækker varmen fra luften udenfor og sender det ud i garagen gennem en blæser.

Du skal være opmærksom på, at din garage skal opfylde en række krav og godkendes til opvarmning, inden du kan installere en varmepumpe.

En luft til luft-varmepumpe er økonomisk og energivenlig varmeløsning til garagen, der typisk er billigere i drift og mere miljøvenlig end andre opvarmningsformer med eksempelvis olie, gas eller el.

Varmepumpe til pool

Du kan opvarme din pool med en luft til vand-varmepumpe. Selvom du skal bruge en særlig varmepumpe, der egner sig til pool, virker varmepumpen på nogenlunde samme måde som en almindelig luft til vand-varmepumpe.

Varmepumpe til pool

Læs mere

Det vil sige, at varmepumpen anvender varmen fra luften til at opvarme et kølemiddel, der efterfølgende opvarmer vandet i din pool.

Størrelsen og prisen på den varmepumpe, som du skal bruge, afhænger af en række individuelle faktorer. Det gælder eksempelvis størrelsen på din pool, om din pool ligger i læ, hvor varmt poolvand du ønsker, og hvorvidt din pool er overdækket, når du ikke bruger den.

En luft til vand-varmepumpe til pool er en effektiv, billig og miljøvenlig måde at opvarme din pool sammenlignet med en række andre opvarmningsmuligheder.

Er du usikker på, hvilken varmepumpe du skal vælge?

Er du i tvivl om, hvilken type varmepumpe du skal vælge, kan du læse mere om de forskellige varmepumpetyper ved at undersøge vores oversigt over artikler om varmepumper.

Når du har valgt den rette varmepumpe for dig, er det en god ide at indhente flere tilbud fra forskellige varmepumpe leverandører, der kan komme med skræddersyede forslag til din bolig.

Det kan du gøre ved at udfylde skemaet, hvorefter du vil modtage op til tre tilbud på varmepumper – nemt og uforpligtende. Hvis du ikke er tilfreds med nogle af tilbuddene, kan du blot takke nej til dem.

For at spare tid og sikre, at du får de mest relevante tilbud, er det en fordel, hvis du beskriver din bolig og din nuværende energikilde så præcist som muligt.

Få op til tre tilbud på en ny varmepumpe her