Varmepumpe i sommerhus.

Varmepumpe til sommerhus: Sådan finder du den rette

Når det kommer til at opvarme dit sommerhus, er det ikke nogen overraskelse, at mange danskere ser på varmepumpen som den optimale løsning.


Billede af Thomas Weidekamp

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sidst opdateret: 25/07-2023
De vigtigste pointer

Du bør have en varmepumpe i sommerhuset af disse tre grunde:

Hvilken varmepumpe bør du vælge til sommerhuset?

Varmepumpe til sommerhus – hvad skal du være opmærksom på?

Så meget koster en varmepumpe til sommerhuset:

Sammenlign flere tilbud på varmepumpe til sommerhuset

Det kan nogle gange være en kold fornøjelse at eje et sommerhus i Danmark. Men det behøver det ikke nødvendigvis at være.

En varmepumpe er en populær løsning i danske sommerhuse, der giver en god temperatur i hele huset, uanset om det er et lille eller større sommerhus.

Mange danskere vælger varmepumpen på grund af dens effektivitet i vores klima og fordi den kan opvarme mange kvadratmeter uden at bruge særligt med strøm. Den er et langt bedre alternativ til gamle el-radiatorer, der kan være dyre i drift.

Varmepumpen fungerer ved at tage luften udenfor og transformere den til varme inde i huset. Selv ved lave temperaturer kan varmepumpen trække varme ud af luften og opvarme sommerhuset.

Der findes to hovedtyper af varmepumper: Luft til luft-varmepumper og luft til vand-varmepumper. Hver type har sine fordele og ulemper, og det er vigtigt at vælge den rigtige til netop dit sommerhus.

Hvorfor have en varmepumpe i sommerhuset?

En varmepumpe i sommerhuset er ikke bare en god investering for din pengepung, men også for dit indeklima.

Varmepumpen er nemlig energieffektiv og kan hjælpe med at opretholde en god temperatur, så du undgår et koldt sommerhus på de dage, hvor vejret ikke er knap så godt.

Spar penge med en varmepumpe til dit sommerhus

At installere en varmepumpe i dit sommerhus kan betyde store besparelser på elregningen.

Mange sommerhuse opvarmes ved hjælp af el-radiatorer. Her er varmepumpen et meget bedre alternativ, da den bruger betydeligt mindre energi og kan derfor spare dig for mange penge på elregningen i det lange løb.

Desuden er der også besparelser at hente i form af vedligeholdelse. Mange moderne varmepumper kræver meget lidt vedligeholdelse, hvilket betyder, at du ikke behøver at bruge mange penge på reparationer og udskiftning af dele.

Forbedr indeklimaet med en varmepumpe i sommerhuset

En af de store fordele ved at have en varmepumpe i sommerhuset er, at den kan give dig et sundt indeklima.

Ved at opretholde en stabil temperatur i hele huset kan varmepumpen hjælpe med at forhindre fugt og skimmelvækst, som kan være et problem i mange sommerhuse.

Det kan være ekstra nyttigt i et potentielt koldt og fugtigt sommerhus, hvor det kan være svært at opretholde en behagelig temperatur året rundt.

Derudover kan mange nyere varmepumper filtrere luften, hvilket kan reducere mængden af allergener og andre luftbårne partikler i luften.

Hold frosten ude af sommerhuset med en varmepumpe

En stor fordel ved at have en varmepumpe i dit sommerhus er, at den kan hjælpe med at holde huset frostfrit om vinteren ved at holde en god gennemsnitlig temperatur. Det er særligt vigtigt, hvis du ikke bruger huset i de kolde måneder.

Mange varmepumper har en såkaldt sommerhusfunktion, der gør dem i stand til at køre på lav energi, når huset ikke er i brug. Det kan forhindre frostskader og sikre, at huset ikke kommer ned på en for lav temperatur.

Når du holder sommerhuset frostfrit, kan du også forhindre skader på vandrør og andre installationer, der kan være følsomme overfor frost.

Ved at bruge en varmepumpe til at opvarme dit sommerhus kan du derfor spare dig selv for en masse besvær og potentielle omkostninger.

At investere i en varmepumpe til dit sommerhus er derfor ikke kun en god beslutning for din komfort og sundhed, men også for dit budget og for at sikre, at dit sommerhus forbliver i god stand i mange år fremover.

Bedste varmepumpe til sommerhuset: Luft til luft-varmepumpe eller luft til vand-varmepumpe?

Det er ikke nogen nem opgave at vælge en god varmepumpe til sommerhuset, da der findes mange modeller derude og der er mange faktorer, der skal tages i betragtning.

Først og fremmest skal du overveje, hvilken type varmepumpe der passer bedst til dit hus. Valget mellem en luft til luft-varmepumpe og en luft til vand-varmepumpe afhænger nemlig af dit specifikke behov.

Begge typer varmepumper er energieffektive og kan hjælpe dig med at spare penge på elregningen. Dit valg afhænger udelukkende af dit behov og dit budget.

Luft til luft-varmepumpe til sommerhus

En luft til luft-varmepumpe er typisk det bedste valg for mange sommerhuse, da den er i stand til at opvarme huset hurtigt og effektivt. Det er samtidig også en relativt billig investering.

Derudover har nyere varmepumper en funktion, der gør dem i stand til at køle sommerhuset om sommeren, hvilket kan være en stor fordel i meget varme perioder.

Det er altså en løsning, som passer perfekt til danske sommerhuse, fordi vores somre kan være svingende, når det kommer til temperaturen.

Luft til vand-varmepumpe til sommerhus

Hvis du har et større sommerhus, eller hvis du har behov for at varme vand, kan en luft til vand-varmepumpe være et bedre valg for dit sommerhus.

Luft til vand-varmepumpen kan opvarme vandet til brusebade, opvask og vaskemaskiner, hvilket kan være en stor fordel, hvis du eksempelvis ejer et stort og moderne sommerhus.

Når du skal vælge den bedste varmepumpe, er det derfor vigtigt at overveje dine specifikke behov.

Fordele og ulemper ved en luft til luft-varmepumpe i sommerhuset

Luft til luft-varmepumper er det populære valg i mange sommerhuse, og det er ikke uden grund. Det er en relativt billig varmepumpe at installere, de bruger mindre strøm end traditionelle el-radiatorer, og de er effektive til opvarmning.

Derudover har de også den fordel, at de kan bruges til at køle boligen i de varme sommermåneder, hvilket kan gøre det mere behageligt at opholde sig i.

Dog er der også nogle ulemper ved luft til luft-varmepumper. For det første er de ikke i stand til at opvarme vand, hvilket betyder, at de ikke kan bruges til at opvarme husets vandrør eller bruges i forbindelse med gulvvarme.

For det andet kan de have svært ved at opvarme huset effektivt i meget lave temperaturer. Dog er det sjældent relevant i Danmark, da vi har relativt milde vintre.

Varmepumpe til sommerhus – hvad skal du være opmærksom på?

Der er mange ting at overveje, når du skal købe en varmepumpe til sommerhuset.

En af de vigtigste faktorer er varmepumpens effektivitet. Det kan måles ved dens COP-værdi, som angiver, hvor meget varme pumpen kan producere pr. enhed energi, den bruger. En høj COP-værdi betyder, at varmepumpen er effektiv og vil spare dig for mange penge på lang sigt.

Et andet vigtigt aspekt er, om varmepumpen kan køre optimalt i det danske klima. Ikke alle varmepumper er designet til at fungere effektivt ved lave temperaturer, så det er vigtigt at vælge en model, der kan klare de danske vinterforhold. Dog vil de fleste moderne varmepumper kunne håndtere minustemperaturer helt ned til minus 15-25 grader.

Vælg rette størrelse på varmepumpen til sommerhuset

Det er vigtigt at undgå at vælge en varmepumpe, der er for stor eller for lille til dit sommerhus.

En for lille varmepumpe vil ikke være i stand til at opvarme hele huset effektivt. Den vil køre konstant for at prøve at opretholde den ønskede temperatur, hvilket vil være ineffektivt og dyrt i drift.

Modsat vil en for stor varmepumpe bruge mere energi end nødvendigt, hvilket også vil øge driftsomkostningerne.

Placér varmepumpen korrekt i sommerhuset

Hvor du vælger at placere din varmepumpe i dit sommerhus kan have en stor indflydelse på, hvor effektivt den fungerer, og dermed hvor meget strøm den bruger.

En optimal placering kan hjælpe med at sikre en jævn fordeling af varmen i huset, hvilket kan gøre det mere behageligt at opholde sig i og kan reducere mængden af strøm, som varmepumpen bruger.

Hvis du er i tvivl om, hvor du skal placere din varmepumpe, kan det være en god idé at få rådgivning fra en autoriseret installatør. De har erfaring med at installere varmepumper i forskellige typer sommerhuse og kan give dig rådgivning om den bedste placering for din varmepumpe.

Montering og vedligeholdelse af din sommerhus-varmepumpe

Når du har valgt den rette varmepumpe til dit sommerhus, er næste skridt at få den installeret.

Installation af en varmepumpe bør altid udføres af en autoriseret installatør for at sikre, at den bliver installeret korrekt og sikkert. Installatøren vil også kunne rådgive dig om den bedste placering af varmepumpen for at sikre optimal effektivitet.

Vedligeholdelse af din varmepumpe er også vigtig for at sikre, at den fortsat fungerer effektivt. De fleste varmepumper kræver kun minimal vedligeholdelse, såsom regelmæssig rengøring af filtre og et årligt servicecheck. Ved at holde din varmepumpe i god stand, kan du forlænge dens levetid og sikre, at den fortsat fungerer effektivt.

Hvad koster en varmepumpe til sommerhuset?

Prisen for en varmepumpe til et sommerhus varierer afhængigt af den type varmepumpe, du vælger, samt model, størrelse og yderligere installationsomkostninger.

Som tidligere gennemgået, er der generelt to hovedtyper af varmepumper, der er relevante for sommerhuse: Luft til luft-varmepumper og luft til vand-varmepumper.

Luft til luft-varmepumpe pris

Luft til luft-varmepumper er ofte det mest populære valg for sommerhuse, da de er billigere og lettere at installere end andre typer.

Priserne på disse pumper kan variere meget afhængig af kvalitet og størrelse, men du kan forvente at betale mellem 8.000 og 25.000 kroner for selve varmepumpen plus montering, der typisk ligger mellem 3.000 og 8.000 kroner.

Du kan altså forvente en samlet pris på omkring 10-35.000 kroner for en luft til luft-varmepumpe til hele huset.

Luft til vand-varmepumpe pris

Luft til vand-varmepumper er et andet muligt valg for sommerhuse, især for de større sommerhuse med vandbaserede varmesystemer.

Priserne for luft til vand-varmepumper er generelt højere end for luft til luft-pumperne. Du kan forvente at betale mellem 70.000 og 100.000 kroner for selve varmepumpen. 

Derefter har du også brug for installering, som kan være meget varierende i pris, da det er afhængigt af husets eksisterende infrastruktur.

Men du kan forvente en samlet pris fra omkring 100.000 kroner og opefter, alt afhængig af husets størrelse og installationens kompleksitet.

Priserne oplyst her er bare vejledende og kan variere afhængig af forskellige faktorer, herunder mærke og model af varmepumpen, den specifikke installatørs priser og dit hus' specifikke behov.

Sammenlign flere tilbud på varmepumpe til sommerhuset

Når du har besluttet dig for, at en varmepumpe er den rette løsning til dit sommerhus, er det tid til at indhente tilbud. 

Det er en god idé at indhente flere tilbud, fordi du har mulighed for at sammenligne både pris og service.

Når du modtager flere tilbud, er du sikker på ikke bare at finde den mest økonomisk fordelagtige løsning, men du kan også finde den installatør, der bedst kan opfylde dine specifikke krav.

Når du beder om tilbud, skal du være klar til at give så mange detaljer som muligt om dit sommerhus. Det inkluderer størrelsen på huset, antallet af rum, hvordan huset er isoleret, og hvilke temperaturer du ønsker at opretholde i huset. Jo mere information du kan give, jo bedre kan installatøren forstå dine behov og give et præcist tilbud.

Husk også, at den billigste løsning ikke altid er den bedste. Du bør også overveje installatørens erfaring og om de tilbyder garanti på deres arbejde. 

Du kan nemt sammenligne op til tre tilbud på varmepumper fra dygtige installatører ved at udfylde skemaet på Varmepumpe.dk. Det giver dig en unik mulighed for at sammenligne priser og finde den bedste løsning til dit behov og budget.

Få tilbud på varmepumper