Varmepumpepuljen 2023: Guide til tilskud
12. september 2023 vil Energistyrelsen give muligheden for tilskud til varmepumper gennem den kommende Varmepumpepulje. Læs mere om, hvordan du kan få tilskud til din nye varmepumpe her.
Varmepumpepuljen er et tilskudsprogram fra regeringens side, der sigter mod at støtte energirenovering af boliger og reducere CO2-udslippet i Danmark.
Tilskuddet giver økonomisk støtte til boligejere, der ønsker at investere i en varmepumpe som en energibesparende løsning.
Når du ansøger om tilskud fra Varmepumpepuljen, kan du som boligejer opnå betydelige økonomiske og miljømæssige fordele. Sørg for at følge ansøgningsprocessen nøje og vælge en erfaren leverandør for at sikre en korrekt installation og lang levetid for din varmepumpe.
Hvornår åbner ansøgningen til varmepumpepuljen?
Det var først forventet, at Varmepumpepuljen skulle åbne i det første halvår af 2023. Nu ved vi, at det bliver 12. september.
Du kan følge med på nyheder fra Energistyrelsen om Varmepumpepuljen her.
Hvem kan ansøge om tilskud fra Varmepumpepuljen?
Du skal opfylde følgende kriterier for at være berettiget til tilskud fra Varmepumpepuljen:
- Ejer af en helårsbolig i Danmark.
- Ansøgeren skal opvarme via gas, olie eller træpiller, som varmepumpen skal erstatte.
- Støtten fra varmepumpepuljen kan kun ansøges, hvis du befinder dig i et område uden planlagt fjernvarmeudvidelse.
Hvilke typer varmepumper er omfattet af Varmepumpepuljen?
Der er to hovedtyper af varmepumper, der kan modtage støtte gennem varmepumpepuljen:
- Luft til vand-varmepumper – Anbefales til nybyggeri eller velisolerede boliger med vandbåren varme. Den henter energi fra luften ude og varmer via enten vandbåren gulvvarme eller radiatorer.
- Jordvarmepumper – Anbefales også til nybyggeri eller velisolerede boliger med vandbåren varme. Ved jordvarme hentes energien op fra jorden og varmer via et varmeanlæg i boligen. Det kræver som oftest et udendørsareal på mellem 350 og 750 kvadratmeter at anlægge jordvarme, fordi der skal graves mange meter jordslange ned.
Det er altså ikke muligt at få tilskud til luft til luft-varmepumper i den kommende Varmepumpepulje. Du kan dog nemt spare penge ved at sammenligne flere gode tilbud på luft til luft-varmepumper her.
Hvor stort er tilskuddet fra Varmepumpepuljen?
Vi ved ikke præcis, hvor stort et beløb tilskuddet vil være på endnu. Men ifølge flere kilder vil den kommende Varmepumpepulje være mere simpel og ensartet end tidligere puljer.
Derfor vil der med stor sandsynlighed kun være to tilskudsbeløb, uafhængigt af husets størrelse og energimærkning. Beløbene vil sandsynligvis være:
- Luft til vand-varmepumpe: 17.000 kr.
- Jordvarmepumpe: 27.000 kr.
Med tilskud fra Varmepumpepuljen kan du altså potentielt få dækket mellem 10-30 % af de samlede omkostninger ved anskaffelse og installation af en varmepumpe.
Sådan søger du om tilskud fra Varmepumpepuljen
Selvom Varmepumpepuljen ikke er åbnet endnu, kan du forberede dig på processen. Ved forrige tilskudsordning var det efter først til mølle-princippet. Derfor var det kun de mest forberedte, som endte med at få tilskud til deres varmepumper med det samme.
Vi ved ikke med garanti, hvordan ansøgningsprocessen for Varmepumpepuljen vil se ud. Men den vil nok minde om de tidligere tilskudsordninger. Du kan læse nærmere om, hvordan man søgte energitilskud i 2022 her.
Økonomiske fordele ved Varmepumpepuljen
Investeringen i en varmepumpe kan føre til betydelige besparelser på energiomkostningerne i din bolig. Ud over de direkte besparelser på opvarmning, kan Varmepumpepuljen yderligere reducere omkostningerne til installationen ved at tilbyde økonomisk støtte.
Støtten fra Varmepumpepuljen vil i de fleste tilfælde kunne dække op til 10-30 % af de samlede omkostninger ved anskaffelse og installation af en varmepumpe.