En luft ti luft-varmepumpe kan fungere som aircondition eller klimaanlæg, når det er varmt.

Aircondition, klimaanlæg eller varmepumpe?

Når sommeren er på sit højeste, og dit soveværelse, sommerhus eller kontor langsomt bliver forvandlet til små saunaer, kan du bruge en aircondition eller et klimaanlæg til at sænke temperaturen. Men vidste du, at du også kan bruge en varmepumpe til køling?


Billede af Pernille Ellehage

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sidst opdateret: 15/06-2020
RESUMÉ

Den korte version

  • Airconditions køler rum ved at sende kold luft ud konstant, mens klimaanlæg både kan varme og køle for at opretholde en stabil temperatur.
  • Luft-til-luft-varmepumper kan også bruges til køling og regulering af temperatur året rundt, men er generelt dyrere i strømforbrug til køling end til opvarmning.
  • De fleste moderne køleanlæg, som luft-til-luft-varmepumper og airconditions, hjælper også med at forbedre indeklimaet ved at regulere luftfugtighed og filtrere partikler.

Vi krydser altid fingre for en lang sommer med hundredvis af solskinstimer. Men en solfyldt sommer kan også betyde uendelige dage i bagende varme arbejdslokaler eller urolige nætter i et soveværelse, der føles som en pizzaovn.

Når rumtemperaturen i dit hjem, sommerhus eller arbejdslokale bliver lidt for høj, kan det være en god idé at investere i en form for køleanlæg. Det kan være en ventilator, en aircondition eller en anden type klimaanlæg, eksempelvis en luft til luft-varmepumpe, der trods navnet også kan bruges til at køle.

En aircondition blæser dejlig, kølig luft ud i et rum. Et klimaanlæg sørger for en jævn, behagelig rumtemperatur. Bliv klogere på, hvad forskellen på de to køleanlæg er, og hvilken type kølesystem, der passer bedst til dit behov og din økonomi.

Hvad er forskellen på airconditions og klimaanlæg?

Både airconditions og klimaanlæg kan bruges til at sænke rumtemperaturen i dit hjem eller sommerhus og på din arbejdsplads. De fungerer bare på to forskellige måder:

  • Et klimaanlæg stabiliserer og regulerer rumtemperaturen og kan ofte både bruges til at varme og køle. Du kan indstille klimaanlægget til en given temperatur, og så sørger det for, at rummet holder den temperatur jævnt gennem hele dagen. I denne artikel sætter vi fokus på, hvordan en luft-luft-varmepumpe fungerer som et klimaanlæg.
  • En aircondition kan kun bruges til at nedkøle luften. Den regulerer altså ikke temperaturen. Hvis du eksempelvis har indstillet en aircondition til 21 grader, bliver den ved med at sende kold luft ud i rummet, selvom rummet er koldere end 21 grader.

En aircondition er altså god til at køle konstant. Et klimaanlæg er bedst, hvis du gerne vil have en konstant og ensartet temperatur i rummet gennem hele dagen (og natten).

Typisk er et klimaanlæg en lidt dyrere løsning. Til gengæld bruger det mindre strøm end en aircondition, og så kan du have glæde af det året rundt, da det både kan bruges til at køle og opvarme.

Luft til luft-varmepumper kan bruges til nedkøling

Varmepumper bliver mere og mere populære som varmekilder i Danmark, men de kan faktisk også bruges til at køle med. De kan fungere som klimaanlæg og sørge for en stabil og behagelig temperatur året rundt.

En luft-luft-varmepumpe er en god løsning, hvis du leder efter et nyt køle- og varmesystem til dit sommerhus, eller hvis du har brug for et klimaanlæg til at regulere temperaturen på kontoret året rundt.

Sådan virker en luft til luft-varmepumpe

En luft-luft-varmepumpe trækker luften ind gennem en udedel og omdanner den til varme, inden luften sendes ud i rummet gennem en indedel.

Opvarmningsprocessen kan “vendes om”, så varmepumpen i stedet for at hæve rumtemperaturen fungerer som en aircondition, der sænker temperaturen.

En luft til luft-varmepumpe kan hverken nedkøle eller opvarme et helt hus med mange rum. Indedelen skal derfor placeres i det rum, du gerne vil regulere temperaturen i.

Læs mere om varmepumper til køling.

Når du bruger en varmepumpe til at køle med, skal du være opmærksom på, at det kan være dyrere i strøm, end når du bruger varmepumpen til opvarmning.

Nogle luft-luft-varmepumper har dog både en kølefunktion og en ventilationsfunktion. Hvis du bruger ventilationsfunktionen frem for kølefunktionen, kan du spare energi og penge.

Tjek prisen på luft-luft-varmepumper – Få op til 3 Tilbud

Aircondition – Nedkøling i sommervarmen

En aircondition nedkøler luften i et rum ud fra den temperatur og hastighed, du har indstillet den til. Den kan ikke selv regulere luften i et rum. Derfor skal du selv være opmærksom på at sikre, at din aircondition ikke køler hverken for meget eller for lidt.

Du kan enten vælge en stationær aircondition, der er monteret på væggen, som du kender det fra mange hoteller, eller en mobil aircondition. Fordelen ved en mobil aircondition er, at du kan bruge den i stuen om dagen og flytte den ind på soveværelset om natten. Ligesom en luft-til-luft-varmepumpe kan en aircondition nemlig også kun nedkøle ét rum af gangen.

Sådan virker en aircondition

En aircondition fungerer ligesom et køleskab. Hvis den information ikke gør dig særlig meget klogere på, hvordan en aircondition virker, kommer her en lynhurtig forklaring.

Kølemiddel, fordamper-system, blæser og kompressor. Det er de vigtigste elementer i en aircondition:

  • Kølemidlet ledes ind i fordamper-systemet ved et ganske lavt tryk. Det får kølemidlet til at fordampe til gasform.
  • Gassen køler ribberne på airconditionen ned.
  • Blæseren sender luft ud mellem ribberne. Luften nedkøles af de kolde ribber.
  • Kompressoren omdanner gassen tilbage til væskeform. Det genererer varme. Den varme skal selvfølgelig ledes væk.

På de stationære airconditionanlæg ledes varmen typisk væk via en fast installation i en væg. På mobile anlæg sker det som regel gennem et varmeudstødningsrør, som leder varmen ud af et vindue.

Behageligt indeklima hjemme og på arbejdspladsen

De fleste luft til luft-varmepumper og nyere airconditions kan regulere luftfugtigheden i et rum og bidrage til et bedre og sundere indeklima i både dit hjem og fritidshus eller på din arbejdsplads. Fugtkontrollen kan være med til at forhindre dårlig lugt, mug og skimmel.

Hvis du er allergiker, astmatiker eller på andre måder er særligt sensitiv overfor partikler i luften, kan du også være helt tryg, når du er i et rum, der ventileres af en varmepumpe.

Luft til luft-varmepumper har nemlig et indbygget filter, der renser luften og sikrer, at der hverken kommer pollen, støvpartikler, bakterier eller usunde og skadelige mikropartikler med indenfor.

Overvejer du en luft-luft-varmepumpe? Få op til 3 Tilbud