Luft til luft-varmepumpe: Fordele og ulemper
Varmepumper med luft til luft kan i nogle tilfælde være den helt rigtig løsning til din bolig, mens det i andre bedre vil kunne betale sig at investere i en anden varmekilde. Læs om fordele og ulemper, og find ud af, om en luft til luft-varmepumpe passer til din boligtype.
Modtag tilbud på luft til luft-varmepumpe
Varmepumper med luft til luft er de seneste år blevet mere og mere populære. Det er et billigt og miljøvenligt supplement, hvis du lige nu bruger el, olie eller gas som varmekilde.
En luft til luft-varmepumpe er især velegnet til sommerhuse uden vandbårne radiatorer eller fjernvarme og som supplement til varmekilden i din helårsbolig.
Sammenlignet med andre varmekilder er der både fordele og ulemper forbundet med at installere en luft til luft-varmepumpe. Vi har samlet en håndfuld af dem herunder.
Luft til luft-varmepumpe kort fortalt
Læs om de forskellige typer af varmepumper her
En luft til luft-varmepumpe henter varme fra luften udenfor, opvarmer luften og blæser den ud i dit hjem ved hjælp af en vifte.
Varmepumpen består af en indendørs og en udendørs del. Det er udendørsdelen, der fører varme ind i huset. Indendørsdelen blæser herefter varme ind i dit hus. Derfor er det en god ide, hvis du placerer den et sted, hvor den kan sprede varmen godt ud.
En varmepumpe med luft til luft bruger el. Dog leverer varmepumpen typisk 2-3 gange så meget varmeenergi, som den benytter i drift. Du får altså 2-3 kWh tilbage for hver kWh, du anvender.
Fordele ved luft til luft-varmepumpe
Sådan fungerer en luft til luft-varmepumpe
- Nem og billig at installere: Sammenlignet med andre varmekilder er det både nemt og billigt at anskaffe og installere en luft til luft-varmepumpe.
- Køler din bolig om sommeren: En luft til luft-varmepumpe kan bruges til mere end opvarmning. Den kan også køle huset, når det bliver varmt udenfor. Det gør den ved at suge varmen gennem den indvendige del og transportere den ud.
- God for indeklimaet: En luft til luft-varmepumpe mindsker luftfugtigheden, hvilket skaber et stabilt og behageligt indeklima. Mange varmepumper har desuden indbygget et filter, så støv, røg og pollen automatisk bliver filtreret væk fra luften.
- Miljøvenlig: Afhængigt af hvilken varmekilde du har i dag, kan du reducere din boligs CO2-aftryk markant.
- Kræver ikke vandbårent radiatorsystem: Mange sommerhuse har ikke et vandbårent radiatorsystem. Derfor er en varmepumpe med luft til luft særligt velegnet til den type sommerhuse.
Ulemper ved luft til luft-varmepumpe
Bliv klogere på fordele og ulemper ved luft til vand-varmepumper
- Både den udvendige og indvendige del støjer: Der er stor forskel på de forskellige varmepumpemodeller og deres støjniveau. Det kan svare sig at betale lidt ekstra for en model, der støjer så lidt som muligt.
- Drift og vedligehold: En luft til luft-varmepumpe kræver mere i drift og vedligehold end andre typer varmepumper. Du bør jævnligt tjekke indedelens filter og støvsuge det cirka en gang om måneden. Hvis filtrene er beskidte, kan det forringe effektiviteten. Derudover skal den gerne have et fuldt servicetjek hvert andet år.
- Fungerer mindre godt i huse med mange små rum: En varmepumpe med luft til luft fungerer bedst i store rum, eksempelvis køkken-alrum. Den varme luft kan have svært ved at brede sig til de andre rum i huset. Derfor kan det være nødvendigt at supplere med elradiatorer eller at koble to indvendige dele til én udvendig del.
- Producerer mindre varme, jo koldere det er udenfor: De bedste varmepumper er effektive helt ned til 25 frostgrader. Effekten aftager dog, når det er koldt udenfor. Ved meget lave temperaturer vil varmepumpen bruge lige så meget el som en elradiator.
- Kan ikke levere brugsvand: Med en luft til luft-varmepumpe kan du opvarme rummene i dit hus, men du kan ikke få varmt vand. Det kræver en supplerende energikilde, eksempelvis elvarme.
Luft til luft-varmepumper sammenlignet med andre varmekilder
Overvejer du jordvarme? Læs om jordvarmeanlæg
- El-, olie- og gasvarme: Hvis du har el-, olie- eller gasvarme, kan du hurtigt spare mange penge ved at supplere med en luft til luft-varmepumpe. Den er nem at installere og kræver ikke nogen stor investering.
- Brændeovn: En luft til luft-varmepumpe er mere miljøvenlig og kræver mindre arbejde end en brændeovn. Den er dog ikke lige så hyggelig at sidde foran som en brændeovn.
- Luft til vand-varmepumpe og jordvarmepumpe: Hvis du i forvejen har et vandbårent system i din bolig, vil det i de fleste tilfælde bedre kunne betale sig at investere i en luft til vand-varmepumpe eller i jordvarme. De giver dig varmt brugsvand og kræver mindre vedligehold. De er begge væsentligt dyrere, men kommer også til at spare dig flere penge på langt sigt. Derudover har de længere levetid end en varmepumpe med luft til luft.
En luft til luft-varmepumpe vil i mange tilfælde være en god løsning til et sommerhus uden vandbårent varmesystem eller som supplement til el-, olie- og gasvarme i din helårsbolig.
Luft til luft-varmepumper: Skal du vælge gulvmodel eller vægmodel?
Det er en billigere og mere miljøvenlig varmekilde til sommerhuset end elvarme og brændeovn.
Hvis du skal udskifte et gas- eller oliefyr i din helårsbolig, vil både en luft til vand-varmepumpe og jordvarme være et bedre valg.
Leder du derimod efter et supplement til din nuværende varmekilde, kan en luft til luft-varmepumpe være en god og billig løsning.
Indhent tilbud på luft til luft-varmepumper
Læs om luft til luft-varmepumpe til garage eller skur
Overvejer du at investere i en luft til luft-varmepumpe? Du kan bruge vores tilbudstjeneste til at indhente konkrete tilbud på varmepumper med luft til luft.
Når du udfylder skemaet, bliver du kontaktet af op til tre leverandører, der hver især giver dig deres bedste tilbud. Det er uforpligtende, og hvis du ikke modtager et tilbud, der passer til dig, kan du altid takke nej.