Der er både fordele og ulemper ved en jordvarmepumper

Jordvarme: Fordele og ulemper

Hvis du har plads og er villig til at investere et større beløb i en ny varmekilde, er der mange fordele forbundet med at installere et jordvarmeanlæg. Hvis ikke skal du måske overveje en anden type varmepumpe. Læs om fordele og ulemper, og find ud af, om en jordvarmepumpe passer til din boligtype.


Billede af Pernille Ellehage

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sidst opdateret: 07/11-2023

Der har de senere år været en stor vækst i salget af varmepumper. Det skyldes blandt andet højere energipriser og et øget fokus på vedvarende energikilder.

Jordvarme falder ind under kategorien væske til vand-varmepumper. Ligesom med alle andre typer varmepumper er der både fordele og ulemper forbundet med at vælge en jordvarmepumpe.

Hvilken varmepumpe, der har flest fordele for dig, afhænger af din boligtype. Læs med, og find ud af, om en jordvarmepumpe er den rigtige løsning til din boligtype.

Hvad er en jordvarmepumpe?

En jordvarmepumpe kaldes også for en væske til vand-varmepumpe eller jordvarmeanlæg. Et jordvarmeanlæg er en varmepumpe, der udnytter varmen i jorden.

Jordvarmeanlægget består primært af en jordslange, der graves ned i haven og en varmepumpe, der stilles op indendørs.

Et jordvarmeanlæg er i princippet solvarme med en varmepumpe. Når solen skinner og jorden opvarmes, bliver der lagret energi i de øverste jordlag. Den energi trækker jordslangen ud af jorden og ind i din bolig.

Der bruges en mindre mængde strøm til at drive selve jordvarmeanlægget, som omdanner jordvarmen til energi. Jordvarmepumper producerer cirka 4-5 gange så meget energi, som de tilføres.

Fordele ved jordvarmepumpe

  • Økonomisk fordelagtig i boliger med stort energiforbrug: En jordvarmepumpe er en stor investering, men den giver også store besparelser på elregningen. Det kan især mærkes, hvis din husstand har et større forbrug af varmt vand eller et stort behov for opvarmning.
  • Nemt at installere i forbindelse med nybyggeri: Hvis du skal i gang med at bygge nyt, er det oplagt at installere et jordvarmeanlæg ved samme lejlighed. Det er en god og miljøvenlig energiløsning, der kan spare dig mange penge i det lange løb.
  • Miljøvenligt: Jordvarme er et miljøvenligt alternativ til eksempelvis et oliefyr. Afhængigt af hvilken varmekilde, du har i dag, kan du reducere din husstands CO2-aftryk markant.
  • Drift og vedligehold: Når først jordvarmeanlægget er installeret, kræver det ingenting for dig at drifte og kun en smule i vedligehold. Anlægget passer stort set sig selv, bortset fra et filter i pumpen der skal rengøres én gang årligt.
  • Lang levetid: Hvis et jordvarmeanlæg bliver installeret rigtigt og vedligeholdt ordentligt, kan det holde i cirka 20 år. Udgifterne til køb og installation er i gennemsnit tjent ind efter 8-12 år, afhængigt af købsprisen, størrelsen på din bolig, isolation og din tidligere varmekilde.
  • Kan bruges som aircondition om sommeren: Hvis du har ventilatorkonvektor, kan en jordvarmepumpe også bruges til at nedkøle dit hus om sommeren.
  • Bedre indeklima: Varmepumper har dokumenteret positiv effekt på indeklimaet. Især for dem, der er generet af astma eller allergi.

Ulemper ved jordvarmepumpe

  • Dyr at installere: Det koster mellem 100.000 og 200.000 kr. at installere et jordvarmeanlæg i et almindeligt parcelhus på 130 kvm. En jordvarmepumpe er en investering, der egner sig bedst til en husstand med et højt energiforbrug og stort opvarmningsbehov.
  • Omstændig at installere: Når du skifter til jordvarme, kræver det, at en stor del af din grund graves op, så slangerne til jordvarmesystemet kan graves ned. Længden på slangesystemet afhænger af boligens størrelse og jordtypen på din grund. Vær opmærksom på, at du skal bruge et jordareal på 3-4 kvadratmeter pr. kvadratmeter boligareal for at kunne installere et jordvarmeanlæg.
  • Effektiviteten afhænger af jorden: Det har stor betydning, hvilken type jord, der er på grunden, hvor jordvarmeanlægget installeres. Fugtig jord er bedre til at lede varme og vil dermed tilføre mere energi til jordvarmeanlægget.
  • Ikke velegnet til huse med dårlig isolering: Hvis dit hus ikke er godt isoleret, kan det blive svært at opnå tilstrækkelig varme, og det vil blive dyrt at holde jordvarmeanlægget kørende. Du bør energirenovere dit hus inden eller i forbindelse med skiftet til jordvarme, hvis du ikke har hulmursisolering, isolering på loftet og tætte vinduer.

Jordvarmepumper sammenlignet med andre varmekilder

  • El-, olie- og gasvarme: Et jordvarmeanlæg kan erstatte både elvarme og olie- eller naturgasfyr. Erfaringer viser, at du kan spare helt op til 50 procent på din elregning, når du skifter til jordvarme.
  • Luft til luft-varmepumpe: En jordvarmepumpe er både økonomisk og installationsmæssigt en helt anden løsning end en luft til luft-varmepumpe. Jordvarme har længere levetid, giver større besparelser og kan forsyne dig med både varmt brugsvand og rumvarme. Jordvarme er typisk et bedre valg til din helårsbolig, mens en luft til luft-varmepumpe er et godt valg til sommerhuset eller som supplement til en anden energikilde i din helårsbolig.
  • Luft til vand-varmepumpe: Både jordvarme og luft til vand-varmepumper kan forsyne dig med varmt brugsvand og rumvarme. En luft til vand-varmepumpe er billigere og mindre omstændig at installere men har til gengæld en lidt kortere levetid og vil ikke kunne give så store besparelser som jordvarme. En luft til vand-varmepumpe kan også støje en del både inde og ude, hvilket ikke er et problem med jordvarme, der ikke har en synlig eller larmende udendørsdel.

Hvis du har plads og økonomi til at installere et jordvarmeanlæg vil det ofte være en god løsning til en velisoleret helårsbolig, hvor du ønsker at skifte til en mere miljøvenlig energikilde.

En jordvarmepumpe er desuden oplagt at installere i forbindelse med nybyggeri. Det sikrer dig en miljøvenlig energikilde og vil spare dig mange penge på langt sigt.

Indhent tilbud på jordvarmepumper

Overvejer du at investere i en jordvarmepumpe? Du kan bruge vores tilbudstjeneste til at indhente konkrete tilbud på jordvarme.

Når du udfylder formularen, bliver du kontaktet af op til tre leverandører, der hver især giver dig deres bedste tilbud. Det er uforpligtende, og hvis du ikke modtager et tilbud, der passer til dig, kan du altid takke nej.

Indhent tilbud på jordvarmepumper