Varmepumper bliver mere og mere populære som varmekilder i Danmark, men de kan faktisk også bruges til køling om sommeren.

Varmepumpe til køling

Varmepumper bliver mere og mere populære som varmekilder i Danmark, men de kan faktisk også bruges til køling. Bliv klogere på, hvordan jordvarme, luft til vand-varmepumper og luft til luft-varmepumper kan bruges som aircondition eller klimaanlæg om sommeren.


Billede af Pernille Ellehage

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sidst opdateret: 29/06-2020

Overvejer du at installere en varmepumpe – eller har du allerede anskaffet dig en af de populære, grønne energikilder?

Uanset om du tilhører den ene eller den anden gruppe, ved du nok allerede, at en varmepumpe er en energieffektiv og klimavenlig varmekilde.

Men de forskellig typer varmepumper kan også bruges til at køle i sommervarmen. En luft til luft-varmepumpe kan eksempelvis vende sin varmeproces til aktiv køling.

Luft til vand-varmepumper og jordvarmepumper kan ved hjælp af passiv køling også bruges til at regulere og sænke temperaturen indenfor.

Når du er på udkig efter en varmepumpe med køl, støder du nok på begreber som aktiv eller passiv køling, SEER-værdi og andre mere eller mindre forståelige termer.

Vi har lavet en guide, så du kan få helt styr på, hvordan varmepumper til nedkøling fungerer, og hvilke varmepumper der passer bedst til fritidshus, helårsbolig, nybyggeri og kontorer.

Luft til luft-varmepumpe til køling

En luft til luft-varmepumpe er et budgetvenligt bud på en varmepumpe, der normalt bruges til opvarmning i sommerhuse. Den kan også bruges som supplerende køleanlæg i din helårsbolig eller på kontoret. På de fleste modeller kan man ændre indstillingerne, så varmepumpen køler luften ned, inden den bliver sendt ind i huset.

Læs mere om luft til luft-varmepumper til opvarmning.

Sådan virker en luft til luft-varmepumpe med køl

Når en luft til luft-varmepumpe bruges som varmekilde, trækker den luften gennem en udedel og omdanner den til varme, inden luften sendes ud i huset gennem en indedel.

Når luft til luft-varmepumpen skal bruges som luftkøler, vendes den proces om. På den måde bruger den aktiv køling og kommer til at fungere som en aircondition eller nærmere bestemt et klimaanlæg, der sænker temperaturen.

Læs mere om forskellen på aircondition og klimaanlæg.

Når en luft til luft-varmepumpe bruges til at køle i stedet for at opvarme, bruger den lidt mere strøm. Det fjerner nogle af de grønne fordele. Den er dog stadig billigere i el og mere energieffektiv end en aircondition.

Nogle luft til luft-varmepumper har dog både en kølefunktion og en ventilationsfunktion. Hvis du bruger ventilationsfunktionen frem for kølefunktionen, kan du spare energi og penge.

SEER-værdi og kapacitet

Hvis du vil investere i en luft til luft-varmepumpe med køling, bør du særligt være opmærksom på varmepumpens SEER-værdi (angiver hvor energieffektiv varmepumpen er, når den køler) og varmepumpens maksimale kapacitet ved køledrift.

En SEER-værdi på over 7 er ofte udmærket. En SEER-værdi på over 10 er fremragende. Som udgangspunkt kan en varmepumpe køle 15-20 kvadratmeter pr./kW, den leverer i køledrift.

En luft til luft-varmepumpe er billigere at anskaffe og køler væsentligt hurtigere end både luft til vand-varmepumper og jordvarme. Den er god til at køle små rum, fx soveværelset eller kontoret, men kan hverken nedkøle eller opvarme et helt hus eller bruges til at opvarme brugsvand. Hvis du vil have de funktioner, skal du have fat i en anden type varmepumpe.

Få op til 3 tilbud på luft-luft-varmepumper – Det er uforpligtende!

Luft til vand-varmepumpe til køling

Luft til vand-varmepumpens evne til at køle er ofte en overset egenskab. Denne type varmepumpe bruges typisk til opvarmning og installeres i helårsboliger med vandbåren varme, dvs. hvor der er radiatorer med vand eller gulvvarme. Den adskiller sig fra luft til luft-varmepumpen ved at være en del dyrere. Til gengæld kan den opvarme langt større arealer og give varmt brugsvand året rundt.

Læs mere om luft til vand-varmepumper til opvarmning.

Sådan virker en luft til vand-varmepumpe til køling af rum

Ligesom en luft til luft-varmepumpe udnytter en luft til vand-varmepumpe energien i luften udenfor til at opvarme luften indenfor.

Den adskiller sig dog fra luft til luft-varmepumpen ved at være forbundet til radiatorer eller gulvvarme i huset.

Når luft til vand-varmepumpen bruges til køling, fungerer det typisk sådan, at brinevæsken eller grundvandet optager varmen via en varmeveksler fra varmekredsen og leder den ud.

Det vil sige, at varmepumpen ”trækker” varmen fra boligen og sender den ud i luften. Det efterlader radiatorerne køliger end indeluften, hvilket langsomt sænker temperaturen i alle rum.

Det kaldes også for passiv køling, da den bruger den naturlige omgivelsestemperatur til afkøling.

Bestil op til 3 uforpligtende tilbud på luft-vand-varmepumper

Jordvarmepumpe til køling

En jordvarmepumpe kaldes også et jordvarmeanlæg eller en væske til vand-varmepumpe. Den kan både varme hele din bolig og dit brugsvand op. Ligesom luft til vand-varmepumpen kan jordvarme bruges til at køle boligen ved hjælp af passiv køling. Jordvarme er en investering, der er dyr at installere. Til gengæld får du billig varme om vinteren og næsten gratis køling om sommeren.

Læs mere om jordvarmepumper til opvarmning.

Sådan virker en jordvarmepumpe som kølesystem

Et jordvarmeanlæg består primært af en jordslange, der graves ned i jorden, og en varmepumpe, der stilles op indendørs. Anlægget udnytter energien i jorden til at opvarme bolig og brugsvand via husets vandbårne system.

Når du bruger jordvarmepumpen til køling, fungerer det på samme måde, som når du bruger luft til vand-varmepumpen til køling.

Den “trækker” varmen ud af luften i boligen og sender den ud i jorden. Radiatorerne eller gulvvarmesystemet bliver i den proces køligere end rumtemperaturen, hvilket bevirker, at indeluften langsomt køles ned.

En jordvarmepumpe er ikke det mest oplagt valg til køling. Det er snarere en ekstra bonus, der er god at kende til, hvis du allerede bruger jordvarme til opvarmning eller overvejer at installere jordvarme.

Jordvarme i nybyggeri

Hvis du er i gang med at bygge nyt hus, er det godt at vide, at jordvarmepumpen både kan opvarme og nedkøle. Mange nye huse er så velisolerede, at det bliver ulideligt varmt om sommeren.

Hvis du vælger at bruge jordvarme til køling, skal du være opmærksom på, at nedkølingen sker meget langsomt og kan give meget kolde gulve, hvis kølesystemet er på overarbejde.

Hvis jordvarme ikke kan køle din bolig tilstrækkeligt, kan du installere en luft til luft-varmepumpe som supplement i det rum, du gerne vil køle ned.

Bestil tilbud på jordvarmepumper

Hvad er forskellen på aktiv og passiv køling?

Luft til luft-varmepumper køler aktivt, mens både jordvarmepumper og luft til vand-varmepumper køler passivt.

Forskellen på aktiv og passiv køling er, at passiv køling bruger den naturlige omgivelsestemperatur til afkøling, mens aktiv køling sker ved, at en maskine “producerer” kølig luft.

Aktiv køling er, når en maskine, fx en aircondition, ventilator eller en luft-luft-varmepumpe, laver kold luft. I en luft-luft-varmepumpe sker det ved, at varmepumpens funktionsmåde “vendes om”.

Ved aktiv køling anvendes der altså energi i form af el for at få en maskine til at køle. Det betyder også, at det kan være dyrt at sænke temperaturen med aktiv køling – særligt sammenlignet med passiv køling, der stort set er omkostningsfrit.

Passiv køling kan også kaldes for naturlig køling. Med passiv køling udnyttes kulden i eksempelvis luft, jord eller søvand til at nedkøle huset. Det er eksempelvis, når du laver gennemtræk i dit hjem ved at åbne vinduer og døre for at sænke temperaturen indenfor.

En varmepumpe med passiv køling kan fungere ved, at den ”trækker” varmen fra varmekredsen i boligen og sender det ud i luften eller jorden. Det efterlader radiatorerne køligere end indeluften, hvilket gradvist sænker rumtemperaturen til et jævnt og behageligt niveau.

Men hvis det er meget billigere at køle passivt, hvorfor så overhovedet overveje en varmepumpe med aktiv køling?

For det første kan en luft til luft-varmepumpe med aktiv køling sænke temperaturen meget mere og langt hurtigere end passiv køling.

For det andet kan du overveje aktiv køling som supplement til passiv køling, hvis du bor i et nyt, velisoleret hus, hvor der bliver meget varmt om sommeren.

I nybyggeri kan det nogle steder være nødvendigt med aktiv køling, fordi køleeffekten ved passiv køling simpelthen ikke kan køle alle rum tilstrækkeligt.

Bedre indeklima med varmepumpe

Ligegyldigt hvilken type varmepumpe, du vælger, vil det have en positiv effekt på indeklimaet og din komfort, at temperaturen hele tiden holdes på et jævnt behageligt niveau.

Det jævne varmeniveau som jordvarmepumper og luft til vand-varmepumper sikrer, kan være med til at forhindre dårlig lugt, mug og skimmel.

De fleste luft til luft-varmepumper kan også regulere luftfugtigheden. Derudover har de et indbygget filter, der renser luften og sikrer, at der hverken kommer pollen, støvpartikler, bakterier eller usunde og skadelige mikropartikler med indenfor.

Det er særligt rart for allergikere, astmatiker og andre, der er særligt sensitive overfor partikler i luften.

Overvejer du en varmepumpe til køling? Få op til 3 tilbud