Du kan nedkøke dit sommerhus med en varmepumpe: Læs mere om, hvilke typer varmepumper du kan vælge mellem

Varmepumpe til køling i sommerhus: Sådan virker det

Varmepumper kan både opvarme og nedkøle boliger, og derfor er de ideelle til sommerhuse. Her kan du læse mere om, hvordan en varmepumpe nemt kan køle dit sommerhus på en varm sommerdag.

Modtag op til tre tilbud på varmepumper

Billede af Anne Cathrine Rask

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sidst opdateret: 22/07-2024
RESUMÉ

Kort version

  • Varmepumper kan både opvarme og køle sommerhuse, hvilket gør dem ideelle til brug året rundt.
  • Tre typer varmepumper kan anvendes til køling: luft til luft-varmepumpe, luft til vand-varmepumpe og jordvarmepumpe.
  • Luft til luft-varmepumper er mest energieffektive til køling, men jordvarmepumper giver en mere jævn temperatur i hele huset.
Oversigt

Varmepumper fungerer som varme- og kølesystem og kan dermed bruges hele året rundt. Det er en fordel i et sommerhus, hvor du har brug for køling om sommeren og varme om vinteren for at holde huset frostfrit.

Med en varmepumpe til sommerhuset, slipper du altså for at skifte mellem forskellige systemer afhængigt af vejret og sæsonen.

Når det kommer til nedkøling af dit sommerhus, kan du både bruge en luft til luft-varmepumpe, en luft til vand-varmepumpe og jordvarme.

Inden du investerer i en varmepumpe til køling, er det en god ide at tjekke, om varmepumpen kan køle. Langt de fleste varmepumper kan både opvarme og nedkøle rum, men forhør dig hos en ekspert, hvis du er i tvivl.

Køl sommerhuset med en luft til luft-varmepumpe

Luft til luft-varmepumper er meget populære blandt sommerhusejere i Danmark. Varmepumpen er nemlig både energieffektiv, og så er det en relativ billig investering sammenlignet med andre varmepumper.

Hvis dit sommerhus ikke har et vandbårent varmesystem, vil en luft til luft-varmepumpe typisk være den bedste løsning, når du vil nedkøle huset på en bagende varm sommerdag.

Sådan virker en luft til luft-varmepumpe

Læs mere

Luft til luft-varmepumper har nemlig lave driftsomkostninger. Dog skal du være opmærksom på, at varmepumpen som regel bruger mere strøm, når den skal køle dit sommerhus i stedet for at opvarme det.

Det betyder også, at varmepumpen er mindre miljøvenlig, når den bruges til nedkøling. Det kræver nemlig mere energi at sænke temperaturen i et rum frem for at hæve den. Typisk er en luft til luft-varmepumpe alligevel mere energieffektiv end aircondition.

Hvordan køler luft til luft-varmepumper?

Når du bruger en luft til luft-varmepumpe til køling fungerer den på flere måder ligesom et klimaanlæg. Det vil sige, at den regulerer og sænker temperaturen i rummet gennem aktiv køling.

Varmepumpens funktion “vendes om”, når den skal bruges til nedkøling, så den producerer kølig luft i stedet for varm: Indendørsdelen optager varme fra luften i sommerhuset, og overfører denne varme til udeluften gennem udendørsdelen.

Bliv klogere på, hvordan de forskellige varmepumper køler

Læs også

Hvis du vil bruge en luft til luft-varmepumpe som klimaanlæg i dit sommerhus, skal du være opmærksom på, at varmepumpen kan have svært ved at fordele den kolde luft til alle rum.

Derfor skal indedelen sættes op i det rum, du primært opholder dig i, eller du skal installere flere indendørs enheder for at være sikker på, at alle rum bliver nedkølet.

Undersøg luft til luft-varmepumpens SEER-værdi, der beskriver, hvor godt den køler. Jo højere værdier, jo bedre. Alt over 7 er fornuftigt, og de bedre modeller har en SEER-værdi på 10 eller derover.

Luft til vand-varmepumpe til køling af sommerhus

Du kan også bruge en luft til vand-varmepumpe til at køle dit sommerhus, når solen skinner og får temperaturen til at stige på en dansk sommerdag.

Varmepumpen er populær til opvarmning af helårsboliger med vandbåret varmesystem, da den både kan varme boligen og brugsvandet. Derfor bliver luft til vand-varmepumpens evne til at køle ofte overset.

Luft til vand-varmepumpe: Sådan fungerer den

Læs mere

Hvis du både leder efter en god løsning til opvarmning af dit sommerhus, brugsvandet og et kølesystem om sommeren, kan luft til vand-varmepumpen være noget for dig.

Du skal være opmærksom på, at det er dyrere at etablere denne varmepumpe sammenlignet med en luft til luft-varmepumpe.

Til gengæld er luft til vand-varmepumper typisk mere energieffektive og økonomiske, når det kommer til opvarmning og nedkøling af sommerhuset.

Hvordan virker en luft til vand-varmepumpe til nedkøling?

Da luft til vand-varmepumper er koblet sammen med husets varmesystem, køler den på en anden måde end luft til luft-varmepumper.

I stedet for aktiv køling, hvor kold luft sendes ud i rummet, bruger luft til vand-varmepumper passiv køling. Det betyder, at varmepumpen udnytter kulden i omgivelsestemperaturen til at nedkøle dit sommerhus, i stedet for aktivt at producere kold luft.

Hvad er forskellen på et klimaanlæg, aircondition og en varmepumpe?

Læs også

Varmepumpen trækker varmen ud af luften i sommerhuset og sender den retur til luften udenfor gennem en varmeveksler.

Radiatorerne eller gulvvarmen bliver dermed koldere end luften indenfor. På den måde sænkes temperaturen i dit sommerhus stille og roligt.

Når varmepumpen ikke bruger aktiv køling, kan det tage længere tid, før sommerhuset rent faktisk bliver køligere. Til gengæld kan du opnå en mere jævn temperatur i alle rum, da hele systemet og dermed alle radiatorer køler.

Luft til vand-varmepumpen køler ikke lige så effektivt, som den varmer. Det vil sige, at den bruger mere energi, når den skal nedkøle dit sommerhus. Dermed har den en højere klimabelastning, når du bruger den som kølesystem.

Brug jordvarmepumpen som kølesystem i sommerhuset

Jordvarmepumper kan også bruges til køling, når solen står højt på himlen og får dit sommerhus til at føles som en ovn.

Varmepumpen er forbundet til det vandbåret varmesystem i huset ligesom en luft til vand-varmepumpe. Dermed opvarmer jordvarmeanlægget både radiatorer, gulvvarmesystemer og brugsvand.

Jordvarme: Sådan virker det

Læs mere

Jordvarme er en dyr løsning at få etableret, og det kræver, at du har et stort udendørs areal, hvor jordslangerne kan graves ned.

Hvis du vælger en jordvarmepumpe får du dog en meget økonomisk varmekilde til vinteren og et energieffektivt kølesystem til de varme sommerdage.

Typisk bliver en jordvarmepumpe anbefalet til nybyggeri eller ved større renoveringer. I nye huse er varmepumpens kølefunktion nyttig, da de ofte er velisoleret, hvilket kan gøre dem meget varme om sommeren.

Hvordan fungerer jordvarme til køling af sommerhuset?

Jordvarmepumper og luft til vand-varmepumper virker på flere parametre på samme måde, når det kommer til nedkøling af dit sommerhus. Denne varmepumpe køler nemlig også via passiv køling.

Bliv klogere på, hvordan en varmepumpe påvirker indeklimaet

Læs mere

Det vil sige, at jordvarmepumpen trækker varmen ud af indeluften og overfører varmen gennem en varmeveksler til jorden udenfor, hvor jordslangerne er gravet ned.

Alle sommerhusets radiatorer og/eller gulvvarmesystem bliver dermed koldere. Den naturlige, passive køling anvender altså kulden i jorden til at nedkøle sommerhuset.

Temperaturen sænkes gradvist, så det bliver behageligt at opholde sig i sommerhuset en varm sommerdag. Hvis du gerne vil have et kølesystem, der hurtigt nedkøler sommerhuset, bør du overveje en luft til luft-varmepumpe i stedet.

Indhent tilbud på varmepumpe til sommerhuset

Når du har valgt den type varmepumpe, der er den rette for dig, er det tid til at indhente tilbud på varmepumpen. Det er altid en god ide at få flere tilbud fra forskellige leverandører, så du kan vælge det tilbud, der passer bedst til dine behov.

Udfyld skemaet på Varmepumpe.dk, så matcher vi dig og dine behov med op til tre leverandører af varmepumper.

På den måde kan du i ro og mag høre nærmere om de forskellige tilbud – og til sidst vælge det, som du vurderer, er det bedste for dig. Tjenesten er uforpligtende, så hvis ingen af tilbuddene lever op til dine forventninger, kan du blot takke nej til dem.

Få tilbud på varmepumper fra op til tre leverandører