Danske huse med haver, hvor der er plads til at få etableret jordvarmeanlæg

Hvordan virker jordvarme?

Der er mange fordele ved at installere jordvarme, men det kan både være dyrt og kræve meget plads. Læs mere om, hvordan jordvarme fungerer, og bliv klogere på, om jordvarme passer til din boligtype.

Indhent op til tre tilbud på jordvarme

Billede af Anne Cathrine Rask

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sidst opdateret: 17/07-2024
Resumé

Den korte version

  • Jordvarme er en effektiv og energivenlig opvarmningskilde, som bruger jordens varme til at opvarme boligen.
  • Der findes to typer jordvarmeanlæg: horisontal og lodret, hvor horisontal kræver et stort udendørs areal, er lodret mere pladsbesparende, men kræver dybdegående kendskab til undergrunden.
  • Installationsomkostningerne er høje, men jordvarmeanlæg har en lang levetid og kan reducere varmeregningen betydeligt, da det er meget energieffektivt.
Oversigt

Salget af varmepumper er de senere år steget markant. Det skyldes blandt andet de højere energipriser og stigende interesse for vedvarende energikilder, der er bedre for miljøet.

Et jordvarmeanlæg er en type varmepumpe og kategoriseres som en væske til vand-varmepumpe. Modsat luft til luft- og luft til vand-varmepumper henter den ikke varme fra luften, men derimod fra jorden.

Hvilken varmepumpe, der har flest fordele for dig, afhænger blandt andet af din boligtype. Læs og find ud af, om en jordvarmepumpe er den rigtige løsning for dig.

Hvad er jordvarme?

En jordvarmepumpe kaldes også for en væske til vand-varmepumpe eller et jordvarmeanlæg. Jordvarmeanlægget er en type varmepumpe, der udnytter varmen i jorden.

Bliv klogere på de forskellige varmepumpeløsninger

Læs mere

Jordvarmeanlægget består primært af en jordslange, der graves ned i haven og en varmepumpe, der stilles op indenfor i dit hjem.

Varmepumpen anvender den energi, som solen afgiver til jorden. Når solen skinner og jorden opvarmes, bliver der nemlig lagret energi i de øverste jordlag. Den energi trækker jordslangen ud af jorden og ind i din bolig.

I jordslangen løber der en væske, der bliver opvarmet af jorden. Efterfølgende bliver det tilført varmepumpen, hvor en kompressor får trykket til at stige. Den proces skaber energi, der bruges til at opvarme dit brugsvand og vandet i dine radiatorer eller gulvvarme.

Der bruges en mindre mængde strøm til at drive selve jordvarmeanlægget, som omdanner jordvarmen til energi.

Jordvarmepumper producerer dog cirka 4-5 gange så meget energi, som de tilføres. Det gør jordvarme til en effektiv og energivenlig opvarmningskilde.

Lodret jordvarme

Man kan føre jordslangen på to måder i jorden. Den mest almindelige er horisontal jordvarme, hvor en meget lang slange graves omkring 1 meter ned i jorden over et stort areal.

Hvis du ikke har plads til dette, kan du i stedet lave lodret jordvarme, der også kaldes vertikal jordvarme. Ved denne type jordvarme laver man lodrette boringer ned i jorden på 100-200 meters dybde.

Her kan du blive klogere på fordele og ulemper ved jordvarme

Læs mere

Så langt nede er jordtemperaturen typisk både højere og mere stabil, hvilket gør lodret jordvarme mere effektiv. Derudover skal man kun bruge et overfladeareal på cirka 1-2 meter til boringerne.

Lodret jordvarme kræver dog et godt kendskab til undergrunden på det sted, hvor der bores. Jorden er nemlig ikke lige varm alle steder. Der skal altså være varmt nok til, at jordslangerne kan trække varme ud af jorden, ellers virker jordvarmeanlægget ikke optimalt.

Hvad koster jordvarme?

Prisen på jordvarme varierer blandt andet alt efter, hvor stort dit varmebehov er, hvor meget der skal graves til jordslangen, og om du allerede har et vandtbårent varmesystem.

Jordvarmeanlæg er den dyreste varmepumpeløsning at etablere. Dog har anlægget typisk også den længste levetid på helt op til 20-25 år.

Sådan fungerer en luft til luft-varmepumpe

Læs også

Når anlægget er monteret, er det en økonomisk og energivenlig opvarmningsmetode, der på sigt kan spare dig penge. Typisk koster et jordvarmeanlæg omkring 150.000-200.000 kr. i et parcelhus, men prisen afhænger blandt andet af husets størrelse.

Ved nybyggeri kan jordvarme være en oplagt varmekilde. Anlægsarbejdet vil ofte være nemmere og billigere, når der ikke i forvejen er etableret både hus og have.

Skal du udskifte et gammelt gas- eller oliefyr, kan jordvarme også være en god ide, da driftsomkostningerne er en del lavere ved et jordvarmeanlæg end for olie eller gas.

Hvem kan få jordvarme?

Det kræver meget udendørs plads at etablere jordvarme. Derudover skal jorden på din grund også egne sig til jordvarme. Som tommelfingerregel skal du cirka bruge 2,5 gange så meget nedgravningsplads som arealet, der skal opvarmes.

Et hus på 125 m2 kræver dermed omkring 312,5 m2 have til jordslangen. Hvis du ikke har plads til dette, kan du vælge lodret jordvarme.

Det bør du vide om luft til vand-varmepumpe

Læs også

Derudover skal dit hus også have et vandbårent varmesystem, da jordvarmeanlægget kobles til centralvarmesystemet og varmer vandet til radiatorer eller gulvvarme.

Det kan være dyrt at få lavet et vandbårent varmeanlæg, og det anbefales typisk kun til nybyggeri eller større renoveringer.

Hvis du både har plads, det rette varmeanlæg og økonomien til det, kan jordvarme være den rette løsning for dig. Det er en effektiv, stabil og miljøvenlig varmekilde.

Fordele og ulemper ved jordvarme

Jordvarme tilhører kategorien væske til vand-varmepumper. Ligesom med alle andre typer varmepumper er der både fordele og ulemper forbundet med at vælge en jordvarmepumpe.

Jordvarmepumpen er dyr, men når den er installeret, kan du spare meget på din varmeregning. Det kan være en god og økonomisk løsning, hvis du har et stort vand- og varmeforbrug.

Et jordvarmeanlæg er fordelagtigt i forhold til miljøet, og det kræver ikke meget i drift eller vedligeholdelse. Anlægget har lang levetid og kan forbedre indeklimaet i dit hjem.

En af ulemperne ved jordvarme er, at det koster en hel del at installere, og kræver, at store dele af din grund bliver gravet op. Desuden fungerer den ikke lige godt i alle typer jord.

Hvis du ikke har et velisoleret hus, kan det både blive svært og dyrt at opvarme det med en jordvarmepumpe.

Jordvarme sammenlignet med andre varmekilder

Det vil ofte være en god og miljøvenlig løsning at installere jordvarme i en velisoleret helårsbolig, hvis du har pladsen og økonomien til det.

Er en boligventilationsvarmepumpe noget for dig?

Læs også

Jordvarmepumpe er en oplagt energieffektiv varmekilde at installere i forbindelse med nybyggeri.

Hvis du udskifter el-, olie- eller gasvarme med et jordvarmeanlæg, vil du typisk kunne spare en del på din varmeregning.

I forhold til luft til luft-varmepumper, er jordvarme en helt anden type varmeløsning. Den er meget dyrere at etablere, men den kan både opvarme din bolig og brugsvand samtidig med, at den typisk har længere levetid og giver større økonomiske besparelser på sigt.

Jordvarmeanlægget såvel som en luft til vand varmepumpe kan forsyne dig med varmt vand samt opvarme dit hjem.

Varmepumper med luft til vand er nemmere og billigere at installere sammenlignet med jordvarme. Typisk kan du dog ikke spare det samme på din varmeregning og så lever den normalt ikke lige så længe som et jordvarmeanlæg.

Vedligeholdelse og service ved jordvarmeanlæg

Et jordvarmeanlæg kræver stort set ingen vedligeholdelse. Når først anlægget er installeret, har du altså en varmekilde, der stort set er vedligeholdelsesfri.

Du skal dog sørge for, at dit jordvarmeanlæg får et årligt serviceeftersyn. Her gennemgår en autoriseret tekniker din varmepumpe og sikrer, at alt kører, som det skal.

Det årlige servicetjek af jordvarmepumpen er lovpligtigt.

Her kan du indhente tilbud på varmepumpeservice.

Modtag tilbud på jordvarme nu