Boligventilationsvarmepumpe bliver installeret af professionel installatør

Boligventilationsvarmepumpe — Et godt valg til din boligtype?

Boligventilationsvarmepumper benyttes ofte som en del af ventilationsanlæg i nye bygninger, men kan også være et godt valg til ældre, velisolerede huse med en dyr varmekilde, da de udnytter husets ventilationsvarmetab og bidrager positivt til at nedbringe husets varmebehov.


Billede af Pernille Ellehage

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sidst opdateret: 17/07-2024
RESUMÉ

Den korte version

  • Boligventilationsvarmepumper kombinerer ventilation og opvarmning, hvilket gør dem til et energieffektivt valg for velisolerede huse med dyre varmekilder.
  • Prisen på boligventilationsvarmepumper varierer mellem 50.000-100.000 kr., afhængigt af model og installationsomkostninger.
  • Fordele inkluderer bedre indeklima og økonomiske besparelser, mens ulemper omfatter støj, pladsbehov og høje installationsomkostninger.
Oversigt

Boligventilationsvarmepumper adskiller sig fra andre varmepumper ved at være tilkoblet ventilationssystemet i huset. Denne type varmepumpe giver altså både ventilation og opvarmning med samme system.

Ligesom andre varmepumpetyper er boligventilationsvarmepumper et godt og miljøvenligt alternativ til eksempelvis gas- og oliefyr, men det er ikke et godt valg til alle boligtyper.

Her får du en introduktion til, hvad en boligventilationsvarmepumpe er, hvad den koster, og hvilken boligtype den passer til.

Hvad er en boligventilationsvarmepumpe?

En boligventilationsvarmepumpe er et ventilationsanlæg med indbygget varmepumpe. Anlægget suger varm og fugtig luft fra dit hus og udnytter varmen i luften til at give rumvarme og varmt brugsvand.

Læs mere

Varmepumpen henter dermed varme fra den opvarmede luft, som allerede er i huset, og genanvender varmen, før den sendes ud gennem ventilationssystemet.

En boligventilationsvarmepumpe placeres typisk på loftet, i et kælderrum eller i et bryggers og består af et kabinet med en sammenbygget ventilationsenhed, varmeveksler og varmepumpe.

Hvad koster denne type varmepumpe?

Priserne på en boligventilationsvarmepumpe varierer meget og afhænger blandt andet af model, størrelse og funktioner.

Typisk koster en boligventilationsvarmepumpe omkring 50.000-100.000 kr.

Det er forskelligt om priserne på anlægget er med udgifter til montering og installation eller om disse skal lægges til ved siden af.

Læs også

Når du kigger på prisen på en boligventilationsvarmepumpe, bør du medregne, hvordan den vil påvirke din varme- og elregning på langt sigt.

Boligventilationsvarmepumper kan have en levetid på op til 20 år og bidrager til besparelser på din varmeregning.

Du sparer penge på varmeregningen, da varmen i ventilationstabet genvindes og ventilationen bidrager til opvarmningen.

Til gengæld vil der komme tillæg på din elregning, fordi der bruges el til at forsyne ventilations- og varmepumpedelen.

Sådan fungerer en boligventilationsvarmepumpe

Boligventilationsvarmepumpen er opbygget som en ventilationsenhed. Enheden består af én ventilator, der tilfører huset frisk luft, og én ventilator, der suger luft ud af huset.

Ventilationsenheden består igen af en fordamper og en kondensator, der tilsammen sørger for, at varmen fra ventilationsluften udnyttes:

  • Fordamperen optager en del af varmen fra luften, der suges ud af huset.
  • Kondensatoren tilfører varme til indblæsningsluften.

I ventilationsenheden kan der også være indbygget en kryds- eller modstrømsvarmeveksler, som kan genvinde varmen.

En boligventilationsvarmepumpe fungerer altså som et ventilationsanlæg med aktiv varmegenvinding. Det betyder, at både varmeveksleren og varmepumpen bruges til at genanvende varmen fra varm og fugtig udsugningsluft.

Fordele og ulemper

Ligesom med alle andre varmepumper er der fordele og ulemper ved en boligventilationsvarmepumpe. Her kan du finde nogle af dem.

Fordele ved boligventilationsvarmepumpe:

  • Bedre indeklima: Boligventilationsvarmepumpen ventilerer hele tiden luften, hvilket giver et godt indeklima, der mindsker risikoen for husstøvmider, skimmelsvamp og kondensproblemer.
  • Økonomi: Det er en økonomisk varmeløsning, fordi varmeenergien i indeluften genanvendes, samtidig med at varmepumpen har et forholdsvis lavt forbrug af el. Alt efter din nuværende varmekilde, kan du typisk få en økonomisk besparelse med en lavere varmeregning.
  • Miljø: Varmepumpen anvender vedvarende energi, når den henter varme fra luften. Afhængigt af hvilken varmekilde, du har i dag, kan du reducere din husstands CO2-aftryk.
  • Veltempereret luft: Det bliver nemmere at holde en behagelig og stabil temperatur hele året rundt med en boligventilationsvarmepumpe.
  • Drift og vedligeholdelse: Varmepumpen har en lang levetid på omkring 20 år og kræver ikke meget i forhold til vedligehold.

Ulemper ved boligventilationsvarmepumpe:

  • Etablering: Det kan være et omfattende projekt at få installeret en boligventilationsvarmepump. Især i forhold til rørlægningen ved etableringen af ventilationskanalerne.
  • Støj: Varmepumpen kan larme, når anlægget kører, hvilket kan give problemer med støj. Hvis boligventilationsvarmepumpen ikke er reguleret eller monteret rigtigt, støjer den som regel mere.
  • Kræver meget plads: Kabinettet med den sammenbyggede ventilationsenhed, varmeveksler og varmepumpe samt rørlægningen til ventilationsanlægget kan fylde en hel del, som du skal finde plads til i dit hus.
  • Installationsomkostninger: Både boligventilationsvarmepumpen og installationen af anlægget med rørlægning osv. kan være en dyr omgang. Det kræver en autoriseret installatør at montere det.

Hvornår skal jeg vælge en boligventilationsvarmepumpe?

Det anbefales at installere boligventilationsvarmepumper i energirenoverede, tætte huse, hvor den primære varmekilde er dyr, eksempelvis elvarme og ældre olie- eller gasfyr.

Læs også

Det kan være en god ide at montere varmepumpen i nybyggede huse. Ofte er nybyggeri nemlig så godt isoleret, at dampen kan have svært ved at trænge ud.

Boligventilationsvarmepumpe fjerner damp og fugt i luften, så du undgår uhensigtsmæssig fugt i husets konstruktioner og kondensdannelse på kolde overflader, der kan resultere i dårligt indeklima og skimmelsvamp.

Hvis du skal bygge nyt eller energirenovere dit hus, kan et ventilationsanlæg med varmegenvinding dog også være en god og oplagt løsning.

Især hvis din primære varmekilde er billig såsom fjernvarme eller jordvarme. Så er det nemlig ikke sikkert, at en boligventilationsvarmepumpe er den bedste og mest økonomiske løsning.

Hvornår skal jeg ikke vælge en boligventilationsvarmepumpe?

Den største barriere for etablering af en boligventilationsvarmepumpe er, at der skal være et ventilationsbehov, samt mulighed for at etablere ventilationskanaler.

Læs også

Installation af en boligventilationsvarmepumpe kræver ventilationskanaler til indblæsning i opholdsrum og udsugning i køkken, bad og bryggers.

Hvis det ikke er muligt at indbygge indblæsningskanaler, er en boligventilationsvarmepumpe ikke en løsning til din boligtype. En brugsvandsvarmepumpe kan være et godt alternativ.