Boligventilationsvarmepumpe - Et godt valg til din boligtype?

Boligventilationsvarmepumper benyttes især som en del af ventilationsanlæg i nye bygninger, men kan også være et godt valg til ældre, velisolerede huse med en dyr varmekilde. De kan udnytte en stor del af husets ventilationsvarmetab og bidrager derfor positivt til at nedbringe husets samlede varmebehov.


Billede af Pernille Ellehage

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sidst opdateret: 10/09-2019

Boligventilationsvarmepumper adskiller sig fra andre varmepumper ved at være tilkoblet ventilationssystemet i huset. Denne type varmepumpe giver altså både ventilation og opvarmning med samme system.

Ligesom andre varmepumpetyper er boligventilationsvarmepumper et godt og miljøvenligt alternativ til eksempelvis gas- og oliefyr, men det er ikke et godt valg til alle boligtyper.

Her får du en introduktion til, hvad en boligventilationsvarmepumpe er, hvad den koster, og hvilken boligtype den passer til.

Hvad er en boligventilationsvarmepumpe?

En boligventilationsvarmepumpe er et ventilationsanlæg med indbygget varmepumpe. Anlægget suger varm og fugtig luft fra dit hus og udnytter varmen i luften til at give rumvarme og varmt brugsvand.

Varmepumpen henter varme fra den opvarmede luft, som allerede er i huset, og genanvender varmen, før den sendes ud gennem ventilationssystemet.

En boligventilationsvarmepumpe placeres typisk på loftet, i et kælderrum eller i et bryggers og består af et kabinet med en sammenbygget ventilationsenhed, varmeveksler og varmepumpe.

Sådan fungerer en boligventilationsvarmepumpe

Boligventilationsvarmepumpen er opbygget som en ventilationsenhed. Enheden består af én ventilator, der tilfører huset frisk luft, og én ventilator, der suger luft ud af huset.

Ventilationsenheden består igen af en fordamper og en kondensator, der tilsammen sørger for, at varmen fra ventilationsluften udnyttes:

  • Fordamperen optager en del af varmen fra luften, der suges ud af huset.
  • Kondensatoren tilfører varme til indblæsningsluften.

I ventilationsenheden kan der også være indbygget en kryds- eller modstrømsvarmeveksler, som kan genvinde varmen.

En boligventilationsvarmepumpe fungerer altså som et ventilationsanlæg med aktiv varmegenvinding. Det betyder, at både varmeveksleren og varmepumpen bruges til at genanvende varmen fra varm og fugtig udsugningsluft.

Hvornår skal jeg vælge en boligventilationsvarmepumpe?

Det anbefales at installere boligventilationsvarmepumper i energirenoverede, tætte huse, hvor den primære varmekilde er dyr, eksempelvis elvarme og ældre olie- eller gasfyr.

Fordelene ved at installere en boligventilationsvarmepumpe er blandt andet, at du undgår varmetab fra udluftning af huset, får et bedre indeklima, udleder mindre CO2 og får en lavere varmeregning.

Derudover fjerner en boligventilationsvarmepumpe fugt i luften, hvilket bidrager til at undgå uhensigtsmæssig fugt i husets konstruktioner og kondensdannelse på kolde overflader.

Hvornår skal jeg ikke vælge en boligventilationsvarmepumpe?

Den største barriere for etablering af en boligventilationsvarmepumpe er, at der skal være et ventilationsbehov, og at det skal være muligt at etablere ventilationskanaler.

Installation af en boligventilationsvarmepumpe kræver ventilationskanaler til indblæsning i opholdsrum og udsugning i køkken, bad og bryggers.

Hvis det ikke er muligt at indbygge indblæsningskanaler, er en boligventilationsvarmepumpe ikke en løsning til din boligtype. En brugsvandsvarmepumpe kan være et godt alternativ.

Hvis du bor i et nybygget eller energirenoveret hus, hvor den primære varmekilde er billig, eksempelvis fjernvarme eller jordvarme, er en boligventilationsvarmepumpe heller ikke den bedste løsning. Her er et ventilationsanlæg med varmegenvinding ofte en bedre løsning.

Hvad koster en boligventilationsvarmepumpe?

Priserne på en boligventilationsvarmepumpe ekskl. rør starter på cirka 35.000 kr. Derudover kommer udgifter til montering og installation.

Når du kigger på prisen på en boligventilationsvarmepumpe, bør du også medregne, hvordan den vil påvirke din varme- og elregning på langt sigt.

Boligventilationsvarmepumper kan have en levetid på op til 20 år og bidrager til besparelser på din varmeregning.

Du sparer penge på varmeregningen, fordi varmen i ventilationstabet genvindes og ventilationen bidrager til opvarmningen.

Til gengæld vil der komme tillæg på din elregning, fordi der bruges el til at forsyne ventilations- og varmepumpedelen.