Dette bør du vide om luft til vand-varmepumper
Er du i tvivl om, hvilken varmepumpe du skal vælge? Her kan du læse mere om, hvordan en luft til vand-varmepumper virker og finde ud af, om varmepumpen passer til dig og din bolig.
Få op til tre tilbud på en luft til vand-varmepumpe nu
- Hvordan fungerer en luft til vand-varmepumpe?
- Hvem passer luft til vand-varmepumper til?
- Hvad koster en luft til vand-varmepumpe?
- Buffertank til varmepumpe
- Fordele og ulemper ved varmepumpe med luft til vand
- Luft til vand-varmepumpe sammenlignet med andre varmekilder
- Vedligeholdelse og service af varmepumpe
Luft til vand-varmepumper er typisk et billigt og mere energieffektivt alternativ til opvarmning af din bolig og varmt vand sammenlignet med en række andre varmekilder.
Du kan således spare penge ved at installere en varmepumpe, hvis din nuværende varmekilde bruger el, olie eller gas. Det kan eksempelvis være oliefyr, gasfyr eller elradiatorer.
Derudover er en luft til vand-varmepumpe ofte mere miljøvenlig end både olie og gas. I artiklen finder du en række ting, der kan være nyttige for dig at vide, hvis du overvejer at investere i en luft til vand-varmepumpe.
Hvordan fungerer en luft til vand-varmepumpe?
En luft til vand-varmepumpe omdanner varme fra luften og overfører den til boligens vandbårne system. Den består af en udendørs og en indendørs del, der forbindes via isolerede rør.
Er du i tvivl om, hvilken varmepumpe du skal vælge? Bliv klogere her!
Udendørsdelen trækker varme ud af luften gennem en ventilator og overfører varmen i luften til et kølemiddel. Kølemidlets temperatur hæves ved hjælp af en kompressor.
Herefter bliver det opvarmede kølemiddel ført til varmepumpens indendørs del, hvor det varmer vandet. Varmepumpen forbindes til centralvarmesystemet i dit hus.
På den måde får du varmt vand i hanen og kan bruge det varme vand til at opvarme din bolig, da varmepumpen både fungerer i samspil med gulvvarme og radiatorer.
En varmepumpe med luft til vand er eldrevet, men leverer 3,5-5 gange så meget varmeenergi, som den bruger.
Hvem passer luft til vand-varmepumper til?
Hvis du har et lavt energiforbrug, er det ikke sikkert, at det kan betale sig med en luft til vand-varmepumpe. Den egner sig nemlig bedst til husstande med et forholdsvis stort forbrug af varme og vand.
Det kræver en lidt plads at få installeret en varmepumpe med luft til vand. Både varmepumpens indendørs og udendørs del kræver en vis mængde plads.
Derudover kan udendørsdelen være en smule støjende. Det betyder, at det er en fordel, hvis du kan placere den lidt væk fra dit soveværelses vindue, så du ikke bliver generet af varmepumpen.
Læs om fordele og ulemper ved en luft til vand-varmepumpe
Du skal have et vandbårent varmeanlæg i din bolig for, at en luft til vand-varmepumpe kan fungere. Det kan være meget dyrt at få installeret og derfor anbefales det typisk kun ved større renoveringer eller til helt nye hjem.
Hvis du allerede har et vandbårent varmeanlæg, er en luft til vand-varmepumpe et godt alternativ til jordvarme. Det er nemlig billigere at få installeret og kræver ikke, at din have skal graves op.
Luft til vand-varmepumper har en lav fremløbstemperatur. Derfor skal dit hus være velisoleret og dine radiatorer må ikke være for gamle.
Inden du skifter til en luft til vand-varmepumpe bør du undersøge, om dit hus kan holde på varmen, så varmepumpen ikke hele tiden kommer på overarbejde.
Hvad koster en luft til vand-varmepumpe?
Det er forskelligt, hvor meget en varmepumpe koster. Prisen på varmepumpe med luft til vand afhænger blandt andet af arealet på din bolig og dermed størrelsen på varmepumpen.
En luft til vand-varmepumpe koster typisk mellem 80.000-130.000 kr.
Selvom varmepumper er en stor investering, returnerer de omkring 3,5 gange så meget varme som den strøm, varmepumperne bruger. Det betyder, at du kan spare meget på opvarmning af din bolig og varmt vand.
Bliv klogere på, hvordan luft til luft-varmepumper virker
Typisk vil en luft til vand-varmepumpe tjene sig selv hjem i løbet af 15 år. Det kommer selvfølgelig an på en række ting, såsom anskaffelsespris, forbrug og din bolig.
Du skal være opmærksom på, at prisen på installation af varmepumpen kan stige, hvis du eksempelvis skal have udvidet din eltavle i forbindelse med opsætningen.
Hvis du synes, at det bliver for dyrt at investere i en varmepumpe, tilbyder flere og flere leverandører varmepumper på abonnement. Det betyder, at du lejer den varmepumpe, der bliver installeret på din adresse.
Buffertank til varmepumpe
Buffertanken, der også kaldes en akkumuleringstank eller varmebuffer, er en beholder, hvori du kan lagre varmt vand. Buffertanken giver en mere stabil drift af din luft til vand-varmepumpe.
Med buffertanken kan du opbevare varmt vand, så din varmepumpe ikke hele tiden skal starte og stoppe. Det slider nemlig på varmepumpen og medfører typisk en dårligere driftsøkonomi.
Hvordan fungerer jordvarme? Læs med, hvis du overvejer et jordvarmeanlæg
Hvis du har en mindre varmepumpe med et lille system, kan en buffertank være en god ide. Et lille system betyder nemlig, at varmepumpen hurtigt kan varme vandet op, og dermed skal den starte og stoppe oftere.
Har du et velisoleret hus, er det ikke sikkert, at en buffertank kan betale sig. Det gælder også, hvis du har vandbåren gulvvarme, der kan fungere som buffertank for varmen.
Fordele og ulemper ved varmepumpe med luft til vand
Fordelene ved en luft til vand-varmepumpe er blandt andet, at de både kan opvarme dit hus og dit brugsvand. Derudover er den billig i drift og vedligeholdelse samt energieffektiv, hvilket gør den til en miljøvenlig varmekilde.
Varmepumpen kan monteres på dit nuværende vandsystem, og skifter du fra olie- eller gasvarme, kan du typisk spare en del på din varmeregning.
Skal du bruge en varmepumpe til opvarmning af din pool?
En af ulemperne ved en luft til vand-varmepumpe er, at den optager en del plads indenfor samtidig med, at udendørsdelen kan støje lidt.
Desuden fungerer varmepumpen ikke lige så godt, hvis dit hus er dårligt isoleret eller har gamle radiatorer.
Hvis det er koldt udenfor, falder effektiviteten, og luft til vand-varmepumpen giver mindre varme. Det skal dog være meget koldt, hvor temperaturen rammer omkring minus 20 grader, før det er tilfældet. Så koldt bliver det sjældent i Danmark.
Luft til vand-varmepumpe sammenlignet med andre varmekilder
En varmepumpe med luft til vand kan være en god løsning til en velisoleret helårsbolig. Især hvis du bor i et område, hvor der ikke er fjernvarme. Varmepumpen vil typisk være et mere energieffektivt og økonomisk valg end andre varmekilder.
Sammenlignet med en luft til luft-varmepumpe fungerer den bedre som opvarmningskilde i din helårsbolig. Den kan nemlig også opvarme dit brugsvand, og varmer boligen mere jævnt.
Er en boligventilationsvarmepumpe den rette løsning til din bolig?
Luft til vand-varmepumpen er billigere at etablere end et jordvarmeanlæg og kræver ikke lige så meget plads.
Hvis du har el-, gas- eller olievarme kan du som regel spare penge ved at skifte til en luft til vand-varmepumpe. Desuden er den ofte også mere miljøvenlig.
Bor du i et område med fjernvarme, vil det højst sandsynligt være en bedre løsning for dig end en luft til vand-varmepumpe. Ofte er der også tilslutningspligt til fjernvarme.
Vedligeholdelse og service af varmepumpe
Hvis din varmepumper har mere end 1 kg. kølemiddel, er det lovpligtigt at få lavet et serviceeftersyn en gang om året. Dette gør sig gældende for langt de fleste luft til vand-varmepumper.
Få tilbud på service af varmepumpe her.
Udover det årlige servicetjek, der skal udføres af autoriseret fagfolk, kan du også selv gøre en del for at vedligeholde din varmepumpe. På den måde forlænger du dens effektivitet og levetid.
Det er en god ide regelmæssigt at rense varmepumpens vandfilter, da et beskidt filter kan forringe luft til vand-varmepumpens effektivitet.
Derudover kan du tjekke vandtrykket og genopfylde systemet med vand, hvis trykket er for lavt. Det skal typisk være omkring 1,5 bar, men det afhænger af din varmepumpe. Det er en god ide at få information om dette, når varmepumpen installeres af en autoriseret tekniker.
Hold udendørsdelen af varmepumpen ren, så lufttilstrømningen ikke blokeres af skidt og blade. Det kan nemlig også medføre, at luft til vand-varmepumpen arbejder mindre effektivt.
Hvis du er i tvivl om, hvordan du bedst muligt vedligeholder din varmepumpe, eller hvordan du rengør den, bør du kontakte en autoriseret tekniker, der kan hjælpe dig.