Der er både fordele og ulemper ved en luft til vand-varmepumpe

Luft til vand-varmepumpe: Fordele og ulemper

Som med alt andet er der både fordele og ulemper ved varmepumper med luft til vand. Det kan i nogle tilfælde være en rigtig god investering, mens det i andre bedre vil kunne betale sig at investere i en anden type varmepumpe. Læs om fordele og ulemper, og find ud af, om en luft til vand-varmepumpe passer til din boligtype.


Billede af Pernille Ellehage

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sidst opdateret: 21/02-2024

Hvis du allerede nu ved, at du skal investere i en luft til vand-varmepumpe, kan du bruge vores tilbudstjeneste til at indhente konkrete tilbud på varmepumper med luft til vand.

Når du udfylder skemaet, bliver du kontaktet af op til tre leverandører, der hver især giver dig deres bedste tilbud. Det er uforpligtende, og hvis du ikke modtager et tilbud, der passer til dig, kan du altid takke nej.

Luft til vand-varmepumpe kort fortalt

En luft til vand-varmepumpe omdanner varmeenergien i luften udenfor til rumvarme og varmt brugsvand.

Den består af en udedel og en indedel og er forbundet til centralvarmesystemet i dit hus. Luft til vand-varmepumper kan dermed kobles sammen med dit vandbårent varmesystem, som gulvvarme og radiatorer.

En varmepumpe med luft til vand bruger strøm. Dog leverer den 3,5-5 gange så meget varmeenergi, som den anvender i drift.

Fordele ved luft til vand-varmepumpe

  • Opvarmer din bolig og dækker dit brugsvandsbehov: Luft til vand-varmepumper findes i flere størrelser, så du kan vælge den størrelse, der har kapacitet til at opvarme hele din bolig og samtidig levere tilstrækkelige mængder varmt vand.
  • En luft til vand-varmepumpe er miljøvenlig: Afhængigt af hvilken varmekilde, du har i dag, kan du reducere din husstands CO2-aftryk markant.
  • Lave udgifter til drift og vedligehold: En luft til vand-varmepumpe passer sig selv, og du skal stort set ikke bruge tid på vedligehold.
  • Økonomisk fordelagtig i boliger med vandbåren gulvvarme: Vandet, der varmes op med varmepumpen, har en lav fremløbstemperatur, og varmen fordeles dermed mere effektivt via hele gulvfladen end via radiatorer.
  • Kan monteres på dit nuværende vandsystem: Det er nemt for en montør at installere varmepumpen, og der er forholdsvist lave udgifter forbundet med installation og montering.
  • En god investering: Med en luft til vand-varmepumpe kan du opnå en besparelse på op til 50 % sammenlignet med din nuværende varmeregning. Levetiden for varmepumpen er cirka 12-15 år, og omkostningerne forbundet med køb og installation er typisk tjent ind i løbet af 4-6 år.

Ulemper ved luft til vand-varmepumpe

  • Indendørsdelen af varmepumpen optager plads: Den del af varmepumpen, der skal placeres indenfor, er forholdsvis stor og minder om et stort køleskab. Det kan være et problem, hvis du ikke har en oplagt plads til den, eksempelvis et vådrum.
  • Udendørsdelen af varmepumpen støjer: Det kan være et problem, hvis den kun kan placeres tæt på dit eller naboens soveværelse. Det er dog også muligt at finde modeller, der ikke støjer så meget.
  • Lav fremløbstemperatur: Varmepumper kræver en lav fremløbstemperatur, hvilket kan være et problem, hvis dit hus ikke er velisoleret, eller hvis du har gamle radiatorer. Inden du skifter til en luft til vand-varmepumpe bør du undersøge, om dit hus kan holde på varmen, så varmepumpen ikke hele tiden kommer på overarbejde.
  • Giver mindre varme i de koldeste perioder, da den afhænger af udeluften: Mange varmepumper er effektive ned til 25 graders frost, men effektiviteten på en luft til vand-varmepumpe falder alligevel, når temperaturen udenfor er lav. Du bør få fagfolk til at rådgive dig i forhold til, om du skal have en sekundær varmekilde.

Luft til vand-varmepumper sammenlignet med andre varmekilder

  • El-, gas-, og olievarme: Hvis du lige nu har en af disse som din primære varmekilde, er en luft til vand-varmepumpe både et billigere og mere miljøvenligt alternativ.
  • Fjernvarme: Hvis du bor i område uden fjernevarme, er en varmepumpe med luft til vand en god idé. Hvis du derimod bor i et område med fjernvarme, vil det med stor sandsynlighed ikke kun betale sig for dig. Ofte er der også tilslutningspligt til fjernvarme.
  • Luft til luft-varmepumpe: Hvis du leder efter en varmekilde til din helårsbolig, vil en varmepumpe med luft til vand næsten altid være et bedre valg end luft til luft. Den giver flere besparelser, jævnere varme og så kan den i modsætning til luft til luft-varmepumpen opvarme brugsvand.
  • Jordvarmepumpe: Hvis du gerne vil have en billigere løsning end jordvarme, eller du ikke har plads til at installere jordvarme, er en luft til vand-varmepumpe et godt alternativ, der næsten kan give dig en lige så stor økonomisk fordel som jordvarme.

En luft til vand-varmepumpe vil i mange tilfælde være en god løsning til en velisoleret helårsbolig, der er placeret i et område uden fjernvarme.

Den egner sig bedre som opvarmningskilde i din helårsbolig end en luft til luft-varmepumpe og er billigere at installere end jordvarme. Sammenlignet med andre typer varmepumper har den derudover en lang levetid.

Indhent tilbud på luft til vand-varmepumpe