Pool i dansk have, der bliver opvarmet med en varmepumpe til pool

Varmepumpe til pool: Sådan fungerer det

Hvis du allerede har eller overvejer at investere i en pool, skal du også tage stilling til, om den skal opvarmes eller ej. Her kan du læse mere om, hvordan du kan opvarme din pool med en varmepumpe.

Billede af Anne Cathrine Rask

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sidst opdateret: 17/07-2024
RESUMÉ

Den korte version

  • En varmepumpe er en økonomisk og energivenlig løsning til opvarmning af en pool i Danmark.
  • Luft til vand-varmepumper bruges ofte til poolopvarmning, men skal være egnet til formålet.
  • Prisen for en varmepumpe til pool varierer mellem 5.000-35.000 kr. afhængigt af poolstørrelse og model.
Oversigt

Ideen om en pool på en brandvarm sommerdag lyder måske meget god. Men realiteten er, at vi i Danmark ikke ligefrem har klimaet til at opvarme poolvandet til en behagelig temperatur de fleste af årets dage.

Det findes der heldigvis en løsning på. I dag er der nemlig flere måder, som du kan opvarme din pool på. Læs om de forskellige opvarmningsmuligheder og bliv klogere på opvarmning af pool med varmepumpe.

Opvarmning af pool

Du kan både bruge el, solceller og varmepumpe til at opvarme din pool:

  • Elvarme: Opvarmning med elvarme er forholdsvis billig i indkøb og kan bruges til både pool og spa. Løsningen medfører en noget højere elregning, da det kræver en del el at opvarme en pool. Det er muligt at holde en nogenlunde konstant temperatur med el.
  • Solvarme: Du kan installere solceller og bruge energien herfra til at opvarme din pool på en effektiv og miljøvenlig måde. Etableringsomkostningerne er i den højere ende, men resulterer i et lavere elforbrug på længere sigt.
  • Varmepumpe: En varmepumpe bruger varmen fra luften til at opvarme poolen. Det kræver mindre el end elvarme, og derfor kan du spare en del på dit elforbrug. Både indendørs og udendørs pool kan opvarmes med varmepumpe.

Hvis du vælger at opvarme din pool med en varmepumpe, får du altså både en økonomisk og energivenlig opvarmningskilde uden høje etableringsomkostninger.

Hvordan virker en varmepumpe til pool?

Den type varmepumpe, der oftest bliver brugt til opvarmning af pool, er en luft til vand-varmepumpe. Varmepumpen skal være egnet til opvarmning af pool. Du kan derfor ikke bruge hvilken som helst luft til vand-varmepumpe til det.

Bliv klogere på forskellige typer af varmepumper

Læs mere

Varmepumpen til pool virker dog stort set på samme måde som en luft til vand-varmepumpe, der bruges til at opvarme et hus. Det betyder, at varmepumpen omdanner varmeenergien i luften og bruger denne energi til at opvarme din pool.

Det sker ved, at varmepumpen trækker luft ind gennem en ventilator, som derefter bliver ført gennem en fordamper, en kompressor og en varmeveksler. Til sidst i processen afgiver varmepumpen varme til poolvandet, så du kan bade i en opvarmet pool.

En varmepumpe til pool består af to dele:

  • Selve varmepumpen, der skal placeres udenfor.
  • En varmeveksler, der skal sidde ved poolen.

Nogle varmepumper fungerer udelukkende til udendørs- eller indendørs pool. Derudover er det også forskelligt, om varmepumpen virker hele året eller kun i sommerhalvåret.

Du skal derfor være opmærksom på, hvilken type varmepumpe du skal bruge til din pool.

Hvad koster en varmepumpe til pool?

Prisen på en varmepumpe til pool varierer alt efter størrelsen på varmepumpen, hvilket afhænger af, hvor stor din pool er.

Jo større din pool er, jo større varmepumpe kræver det nemlig at opvarme vandet.

Læs mere om, hvordan luft til vand-varmepumpe virker

Læs også

Generelt koster en varmepumpe til pool omkring 5.000-20.000 kr.. Hvis du har en meget stor pool, kan den dog koste i omegnen af 20.000-35.000 kr.

Du skal være opmærksom på, at nogle varmepumper kun kan bruges til at opvarme poolvandet i sommersæsonen, mens andre kan anvendes hele året. Det skyldes, at varmepumpen henter varmen fra omgivelserne.

Det er typisk de billigere modeller, der kun kan bruges, når vejret er varmt. Derfor kan det være en god ide at investere i en lidt dyrere varmepumpe til din pool. De har typisk også en længere levetid.

Hvor stor en varmepumpe skal jeg bruge til opvarmning af pool?

Det er vigtigt, at du vælger den rette varmepumpe til din pool. Størrelsen på en varmepumpe måles i kilowatt (kW). Du skal dermed finde ud af, hvor mange kW varmepumpen skal have, i forhold til hvor stor din pool er i kubikmeter (m3).

Som tommelfingerregel kan du cirka regne med:

Pool på 20-25 m3: 5 kW

Pool på 50-60 m3: 10 kW

Pool på 60-90 m3: 15 kW

Tallene kan dog variere og påvirkes af en række forhold. Derfor er de kun vejledende.

Luft til vand-varmepumpe: Fordele og ulemper

Læs mere

Det er som regel bedre at have en varmepumpe, der er lidt for stor i forhold til størrelsen på poolen sammenlignet med en, der er lidt for lille.

Hvis varmepumpen er for lille, skal den på overarbejde for at opvarme poolen. Det kan både være dyrt i strøm og resultere i, at din pool ikke bliver varm nok.

Det er altid en god ide at forhøre dig ved forhandlere i forhold til hvilken størrelse og model af varmepumpe, du skal bruge til lige netop din pool.

Hvad koster det at opvarme en pool med en varmepumpe?

Overvejer du luft til luft-varmepumpe?

Læs også

Det er meget forskelligt, hvad det koster at opvarme en pool med en varmepumpe. Prisen afhænger blandt andet af, hvordan poolen er konstrueret, hvor den er placeret og om den er overdækket om natten.

Typisk vil du bruge cirka 4.000 - 8.000 kr. i strøm på at opvarme en pool i Danmark pr. sæson. Det vil sige fra omkring maj til september.

Omkostningerne til opvarmning af pool med varmepumpe påvirkes af:

  • Størrelse: Prisen for opvarmning hænger sammen med størrelsen på poolen. Jo større pool, jo dyrere er det at opvarme den. Det kræver en større varmepumpe og dermed mere strøm.
  • Isolering: Hvis din pool er godt isoleret, holder den bedre på varmen, så varmepumpen ikke skal bruge lige så meget energi hver dag.
  • Placering: En pool placeret i læ for vinden mister mindre varme, da vind afkøler vandet. Mere beskyttede placeringer kræver mindre energi til opvarmning.
  • Afdækning: Dækning af poolen, når den ikke er i brug, forhindrer varmetab til luften, især om natten, hvilket sparer energi og penge.
  • Temperatur: Jo varmere poolvand du ønsker, jo dyrere er det at opvarme vandet. Opvarmning til 28 grader, kræver mere strøm, end en vandtemperatur på 22 grader.
  • Vejret: Det danske klima påvirker prisen for opvarmning af din pool. Koldt og blæsende vejr øger behovet for opvarmning, da regn og vind sænker vandtemperaturen.
  • Strøm: Elpriserne er afgørende for omkostningerne til opvarmning af din pool. Jo højere elpris du betaler, jo større er udgifterne til opvarmningen af poolen.