Hvor meget strøm bruger en varmepumpe?
Flere danskere vælger at opvarme deres hjem med en varmepumpe. Det er nemlig både en økonomisk og energieffektiv opvarmningskilde. Men hvor meget strøm bruger en varmepumpe egentlig?
Overvejer du at installere en varmepumpe? Eller har du netop fået monteret en varmepumpe, og er interesseret i, hvor stort et strømforbrug du kan forvente at varmepumpen har over et år? Så læs med her\!
Alle eksempler i denne artikel tager udgangspunkt i varmepumper, der kan dække varmeforbruget i en gennemsnitlig dansk bolig på cirka 130 kvadratmeter.
Eksemplerne viser et estimat på strømforbruget for forskellige typer af varmepumper. Det faktiske forbrug af strøm afhænger af en række individuelle forhold, som din boligs tilstand og den enkelte varmepumpe.
Hvor meget strøm bruger en luft til luft-varmepumpe?
En luft til luft-varmepumpes strømforbrug varierer og afhænger af en række faktorer. Forbruget af elektricitet påvirkes blandt andet af størrelsen på huset, husets isolering og varmepumpens effektivitet.
Jo større huset er, jo større skal varmepumpen være – og jo mere strøm anvender den i drift.
En luft til luft-varmepumpe bruger ifølge Bolius omkring 3.202 kWh om året i et hus på 130 kvadratmeter. Eksemplet tager udgangspunkt i en varmepumpe med SCOP-værdi på cirka 4,6.
Du skal være opmærksom på, at en luft til luft-varmepumpe ikke kan opvarme boligens brugsvand. Det er en af grundene til, at den bruger mindre strøm i drift sammenlignet med andre typer af varmepumper.
Luft til luft-varmepumper anbefales oftest som supplerende varmekilde i helårshuse eller som opvarmningskilde i fritidsboliger, som sommerhuse og kolonihaver.
Hvor mange kWh bruger en luft til vand-varmepumpe?
Hvor meget strøm en luft til vand-varmepumpe bruger svinger fra model til model. Derudover har husets tilstand og størrelse også betydning for, hvor meget strøm en luft til vand-varmepumpen anvender i drift.
Luft til vand-varmepumper findes i forskellige størrelser. Det er vigtigt, at varmepumpen passer til husets størrelse. Ellers vil luft til vand-varmepumpen ikke fungere så optimalt som muligt – og så falder dens energieffektivitet.
For et hus på 130 kvadratmeter vil en luft til vand-varmepumpe have et årligt forbrug på cirka 5.746 kWh, oplyser Bolius. Eksemplet tager udgangspunkt i en luft til vand-varmepumpe med SCOP-værdi på 3,15.
Hvis huset er dårligt isoleret eller varmepumpen er en ældre model, kan du forvente at strømforbruget vil være højere.
Jordvarmeanlæg: Så meget strøm bruger det
Ligesom med luft til luft-varmepumpe og luft til vand-varmepumpe, er det forskelligt, hvor meget strøm en jordvarmepumpe bruger i drift.
Jordvarme er dog typisk den mest energieffektive type af varmepumpe sammenlignet med de to andre varmepumper.
Et jordvarmeanlæg bruger omkring 5.246 kWh om året. Eksemplet er udregnet af Bolius på baggrund af et hus på 130 kvadratmeter og en varmepumpe med SCOP på cirka 3,5.
Jordvarmeanlægget er dermed en driftsikker og effektiv opvarmningskilde, men du skal være opmærksom på, at denne type varmepumpe er dyrere at etablere end både luft til luft og luft til vand-varmepumper.
Det skyldes blandt andet, at der skal graves en jordslange ned i haven. Derfor er installationen mere avanceret og omkostningstung.
Samlet oversigt over forbrug af strøm
Hvor meget strøm bruger en varmepumpe i døgnet?
Ofte bliver strømforbruget beregnet på årsbasis for at skabe overblik, fordi der typisk er udsving fra måned til måned. Men det kan for nogle være gavnligt at udregne, hvor meget en varmepumpe bruger af strøm på et døgn og en måned.
Forbrug | Årlig forbrug | Månedlig forbrug | Daglig forbrug |
---|---|---|---|
Luft til luft | 3.202 kWh | 266,8 kWh | 8,7 kWh |
Luft til vand | 5.746 kWh | 478,8 kWh | 15,7 kWh |
Jordvarme | 5.246 kWh | 437,1 kWh | 14,3 kWh |
Forbruget er udregnet på baggrund af det årlige strømforbrug. Derfor er det ikke 100 % repræsentativt for, hvor meget varmepumpen bruger i døgnet eller om måneden, da vi generelt bruger mere strøm om vinteren.
Det gør vi, fordi vi er ofte er mere hjemme – og kulden og mørket medfører behov for varme og lys. Det betyder, at varmepumpens strømforbrug typisk er en del højere i vinterhalvåret sammenlignet med om sommeren.
Hvis du bruger din luft til luft-varmepumpe som aircondition om sommeren, vil det årlige strømforbrug være højere.
Varmepumpen bruger mere energi, når den skal producere kold luft sammenlignet med varm luft. Dermed bruger den mere strøm til køling.
Hvor meget strøm bruger en varmepumpe om vinteren?
Det er svært at sige noget helt konkret om, hvor meget strøm en varmepumpe bruger om vinteren. Det er dog klart, at en varmepumpe bruger mere strøm om vinteren i forhold til om sommeren.
Der er et større behov for opvarmning af boligen, når det er koldt udenfor – og derfor vil dit strømforbrug stige en del i de kolde måneder.
Derudover er det også væsentligt, at varmepumper ofte er mindre effektive om vinteren, hvor der er lavere temperaturer udenfor. Derfor bruger de mere strøm, når de skal producere varme til dit hjem.
De fleste nyere varmepumper fungerer optimalt i det danske klima, da vi ikke har lige så kolde vintre her, som både Norge og Sverige oplever.
Varmepumper fungerer ved, at de optager varme fra deres omgivelser, som luften udenfor eller jorden. Da kølevæsken i varmepumpen optager varme ned til omkring \-20 grader, er det for det meste ikke noget problem i Danmark.
Energieffektiv opvarmning: Hvad betyder SCOP?
En varmepumpe kan kategoriseres som en energieffektiv opvarmningskilde. Alle typer af varmepumper bruger strøm, men de genererer mere energi, end de anvender.
Som tommelfingerregel kan man sige, at for hver kW varmepumpen bruger, producerer den cirka 2-5 gange så meget varmeenergi.
Alle varmepumper har en SCOP værdi (Seasonal Coefficient of Performance), der forklarer forholdet mellem den elektriske energi, varmepumpen anvender, og den varmeenergi, den leverer.
SCOP indikerer dermed, hvor energieffektiv varmepumpen er – jo højere værdi, jo mere energieffektiv er varmepumpen.
SCOP tager højde for udsving i varmepumpens effektivitet over et år. Vind, vejr og temperaturer påvirker nemlig, hvor effektiv varmepumpen er. Derfor varierer dens energiproduktion og strømforbrug alt efter sæsonen.