Varmepumpe omgivet af blomster

Hvor miljøvenlig er en varmepumpe?

Flere og flere får installeret varmepumper, eller overvejer at investere i en varmepumpe – og med god grund. Varmepumper er energieffektive varmekilder og ofte et godt alternativ til elvarme og olie- eller gasfyr. Her kan du blive klogere på, hvor miljøvenlig en varmepumpe er.

Billede af Anne Cathrine Rask

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sidst opdateret: 25/10-2024
RESUMÉ

Den korte version

  • Varmepumper er energieffektive og udnytter vedvarende energi fra luften eller jorden til at reducere CO2-udledningen.
  • De bruger mindre energi end de producerer, og kan gøre din bolig endnu mere klimavenlig ved brug af grøn strøm.
  • Med høje energipriser og tilskudsmuligheder kan en varmepumpe være en økonomisk, energieffektiv og bæredygtig opvarmningsløsning.
Oversigt

I en tid, hvor klimavenlig opvarmning er i fokus, søger mange danskere efter løsninger, der både kan sænke energiforbruget og reducere deres CO2-udledning.

Her kommer varmepumper ind i billedet som miljøvenlige og energieffektive varmekilder. Med en varmepumpe kan du typisk både spare penge på din varmeregning og samtidig hjælpe klimaet.

Men hvad er fordelene ved en varmepumpe, og hvor klimavenlig er en varmepumpe egentlig?

Hvordan virker en varmepumpe?

For at forstå, hvor miljøvenlig en varmepumpe er, kan det være en fordel at vide, hvordan den virker. En varmepumpe udnytter energi fra omgivelserne – enten fra luften eller jorden – og omdanner den energi til varme til din bolig.

Alle varmepumper bruger elektricitet til de forskellige tekniske processer, der er nødvendige for at generere varme. Typisk producerer varmepumperne dog 3-5 gange så meget varmeenergi, som de bruger i strøm.

Det er med til at gøre varmepumper til en energieffektiv varmeløsning, der udleder mere energi, end den anvender.

I Danmark findes der tre hovedtyper af varmepumper:

  • Luft til luft-varmepumpe: Udnytter varme fra luften udenfor og leder den ind i dit hjem gennem en blæser. Denne type varmepumpe er især populær til sommerhuse og kolonihaver eller som supplerende varmekilde i helårsboliger.
  • Luft til vand-varmepumpe: Overfører varme fra udendørsluften til boligens vandbårent varmesystem. Varmepumpen kan bruges til både opvarmning af hjemmet og vandet i vandhanen.
  • Jordvarmepumpe: Henter varme fra jorden gennem nedgravede jordslanger. Varmepumpen omdanner jordens naturlige varme til energi, der overføres til husets varmesystem. Den opvarmer både din bolig og dit brugsvand.

Er en varmepumpe en miljøvenlig varmekilde?

Når man taler om bæredygtighed og energikilder, er det væsentligt at forstå, hvorfor varmepumper betragtes som en miljøvenlig varmekilde.

En af de største fordele ved varmepumper er, at de udnytter vedvarende energi fra omgivelserne til at opvarme dit hjem.

Både luft til luft-varmepumper og luft til vand-varmepumper trækker varme ud af luften udenfor, mens et jordvarmeanlæg henter varme fra jorden.

Varmen fra omgivelserne bruges herefter til at producere varmeenergi, der sendes ud i boligen gennem en blæser eller gennem et vandbårent varmesystem.

Varmepumpens processer reducerer dermed brugen af fossile brændstoffer som olie og gas. Det betyder, at de bidrager til en lavere CO2-udledning, når de anvender varme fra enten jorden eller luften, hvilket er med til at gøre dem til en klimavenlig opvarmningsløsning.

Varmepumper og grøn strøm

En varmepumpe er afhængig af strøm for at kunne producere varme til boligen. Hvis du ønsker at gøre din varmekilde endnu mere klimavenlig, kan du skifte til en elaftale med grøn strøm.

Når du vælger grøn strøm hos et elselskab, køber elselskabet certifikater fra miljøvenlig energiproduktion, såsom vind- eller solenergi.

Det vil sige, at elselskaberne skal kunne dokumentere, at de køber strøm fra vedvarende energikilder, der svarer til dit forbrug af el. Certifikaterne er dermed oprindelsesgarantier, der sikrer dig grøn strøm. De bliver udstedt af Energinet.

Jo mere vedvarende energi, du bruger til at drive varmepumpen, desto større bliver din CO2-besparelse.

Hvad gør varmepumper klimavenlige?

Varmepumper bliver typisk kategoriseret som en af de mest klimavenlige opvarmningsløsninger på markedet.

De producerer mere energi, end de bruger, og udnytter vedvarende energikilder, som luft og jord, til produktionen af varmeenergi.

Derudover kan de kombineres med andre vedvarende energikilder som solceller for at maksimere energieffektiviteten.

Varmepumper er blandt andet klimavenlige på grund af:

  • CO2-udledning: En varmepumpe reducerer din boligs CO2-aftryk betydeligt, især hvis du skifter fra traditionelle olie- eller gasfyr.
  • Høj energieffektivitet: Varmepumper har en meget høj virkningsgrad og kan producere op til fem gange så meget energi, som de bruger.
  • Bæredygtigt energiforbrug: Ved at bruge energi fra omgivelserne og kombinere det med grøn elektricitet, opnår du en yderst klimavenlig opvarmningsløsning.

Skift til varmepumpe – hvorfor nu?

Med stigende energipriser og skærpede miljøkrav kan du med fordel overveje, om det er nu, du også skal skifte til en varmepumpe.

Der er flere fordele ved at vælge denne løsning, herunder:

  • Lavere energiregninger: Varmepumper er kendt for at reducere energiforbruget sammenlignet med elvarme og gas- og oliefyr. Det betyder at du kan spare penge med en lavere varmeregning.
  • Reduceret CO2-aftryk: Du bidrager aktivt til kampen mod klimaforandringer ved at vælge en energieffektiv løsning som en varmepumpe, der bruger vedvarende energi til at producere varme.
  • Bedre indeklima: Mange varmepumper fungerer også som aircondition og kan desuden forbedre luftkvaliteten i dit hjem samt være med til at sikre boligen mod fugt.

Statsstøtte og tilskud

Der findes flere tilskudsordninger og støtteprogrammer, som gør det mere økonomisk fordelagtigt at skifte din nuværende varmekilde ud med en varmepumpe.

Det kan eksempelvis være varmepumpepuljen, der udstedes af Energistyrelsen. Du kan søge om tilskud på bestemte tidspunkter i løbet af året.

Du skal opfylde en række krav for at blive godkendt til tilskuddet. Du skal blandt andet bo i en helårsbolig og udskifte enten et gasfyr, oliefyr, træpillefyr eller elvarme til en luft til vand-varmepump eller et jordvarmeanlæg.

Derudover må du ikke bo i et område, hvor der er planlagt fjernvarme, hvis du vil søge om tilskud fra varmepumpepuljen.

Hvad skal du overveje, før du skifter til varmepumpe?

Før du investerer i en varmepumpe, er der en række faktorer, du bør overveje for at sikre, at du får den bedste løsning for din bolig:

  1. Boligens størrelse og isolering: Hvor stor er din bolig, og hvor godt er den isoleret? En stor bolig med dårlig isolering kan kræve en kraftigere varmepumpe. Varmepumpe og bolig skal hænge sammen, ellers mister varmepumpen sin effektivitet.
  2. Placering af varmepumpen: Afhængig af typen af varmepumpe, skal du finde den mest hensigtsmæssige placering for optimal effektivitet. Luft til luft- og luft til vand-varmepumper skal placeres, så de kan optage mest mulig luft, mens jordvarmepumper kræver stort tilgængeligt udendørs areal til jordslangerne.
  3. Installationsomkostninger: Selvom varmepumper kan reducere energiforbruget over tid, kan de indledende installationsomkostninger være høje. Det er vigtigt at tage højde for, hvordan den langsigtede besparelse balancerer mod den oprindelige investering.
  4. Vælg den rette varmepumpetype: Varmepumper kommer i forskellige typer, og det er afgørende at vælge den, der passer bedst til dine behov. Luft til vand og jordvarme er særligt velegnede til større boliger med vandbårne varmesystemer, mens luft til luft-varmepumper anbefales til fritidsboliger.

Indhent tilbud på varmepumpe

Hvis du har besluttet, at en varmepumpe er den rette løsning for dig, er næste skridt at finde den rette varmepumpe og et godt tilbud.

Når du udfylder skemaet på Varmepumpe.dk får du op til 3 tilbud på en ny varmepumpe inklusiv montering fra forskellige varmepumpeleverandører. På den måde kan du sammenligne tilbud og vælge den løsning, der passer bedst til dine behov.

Sammenligningstjenesten sparer dig for tid og penge ved at lade montørerne komme til dig med deres tilbud – og den er både nem og helt uforpligtende at bruge.

Få tilbud på varmepumpe nu!