Hvad koster en varmepumpe i strøm?
I Danmark er varmepumper blevet en populær løsning til opvarmning af både boliger og erhvervsejendomme – og med god grund. De er både energieffektive og miljøvenlige, men hvad koster en varmepumpe egentlig i strøm?
En varmepumpe er ikke kun en energieffektiv løsning, men ofte også en økonomisk fordelagtig varmekilde. Det gælder især, når det kommer til driftsomkostninger i strøm.
Uanset om du vælger en luft til luft-varmepumpe, en luft til vand-varmepumpe eller et jordvarmeanlæg, kan du typisk forvente lavere udgifter til din varmeregning, når du skifter til en varmepumpe.
Det gælder især, hvis du tidligere har haft et oliefyr, pillefyr, gasfyr eller elradiatorer.
Derudover kan du få reduceret din elafgift, når du opvarmer din bolig med en varmepumpe. Det kan du læse mere om i denne artikel.
Hvor meget strøm bruger en varmepumpe?
For at finde ud af, hvad en varmepumpe koster i strøm, er det nødvendigt at vide, hvor meget strøm den bruger. Strømforbruget for en varmepumpe afhænger af flere faktorer.
Derfor kan det være svært at sige helt præcis, hvor meget strøm en varmepumpe egentlig bruger på et år. Varmepumpens årlige forbrug af strøm bliver blandt andet påvirket af:
- Hvilken type af varmepumpe du har
- Hvor stor husstanden er
- Hvor godt isoleret din bolig er
- Hvor meget du opvarmer boligen
- Varmepumpens effektivitet
Derudover kan vind og vejr også påvirke forbruget. Som regel kan du forvente et højere forbrug, hvis vi har en lang og kold vinter, fordi varmepumpen bliver brugt mere. Generelt vil strømforbruget stige i vinterhalvåret sammenlignet med om sommeren.
Ifølge Bolius bruger en luft til luft-varmepumpe typisk omkring 3.202 kWh om året. En luft til vand-varmepumpe bruger cirka 5.746 kWh årligt, mens et jordvarmeanlæg har et lidt lavere årligt forbrug på omkring 4.224 kWh.
Du skal dog være opmærksom på, at både luft til vand-varmepumper og jordvarmeanlæg også opvarme boligens brugsvand, hvilket luft til luft-varmepumper ikke gør.
Oversigt over forbruget af strøm
Hvad koster en luft til luft-varmepumpe i drift?
En luft til luft-varmepumpe er en af de mest økonomiske varmepumper i forhold til både installation og drift. Varmepumpe fungerer ved at trække varme fra udeluften og føre den ind i boligen. En luft til luft-varmepumpe kan ikke opvarme brugsvandet.
Driftsomkostningerne til varmepumpen afhænger af flere faktorer, såsom husets størrelse og isoleringen samt forbrug. Typisk vil en luft til luft-varmepumpe bruge omkring 3.202 kWh årligt.
Det vil sige, at en luft til luft-varmepumpe som regel koster omkring 8.275 kr. i strøm om året ifølge Bolius. Prisen inkluderer separat opvarmning af brugsvandet med el-vandvarmer.
Prisen varierer selvfølgelig på baggrund af udviklingen på elmarkedet. Hvis prisen på el stiger, vil varmepumpen blive dyrere i drift. Afskrivning, service og rente er desuden ikke medregnet i prisen.
Det er vigtigt at bemærke, at en luft til luft-varmepumper ofte bruges som supplement til andre opvarmningskilder eller som varmekilde i fritidshuse, som sommerhuse og kolonihaver.
Hvad koster en luft til vand-varmepumpe i strøm?
Luft til vand-varmepumpen er en mere omfattende opvarmningsløsning sammenlignet med luft til luft-varmepumpe. Den kan nemlig opvarme både din bolig og brugsvandet. Det gør den til en ideel erstatning for gamle gas- eller oliefyr.
En luft til vand-varmepumpe har et årligt strømforbrug på cirka 5.746 kWh afhængigt af boligens størrelse og varmebehov. Trods det større forbrug, er den som regel billigere i drift i forhold til luft til luft-varmepumper.
Det skyldes blandt andet, at omkostninger til opvarmning af brugsvandet bliver medregnet i varmepumpens forbrug. Ved luft til luft-varmepumper skal der installeres en separat kilde til opvarmning af vandet, hvilket får de samlede udgifter til at stige.
Ifølge Bolius koster en luft til vand-varmepumpe omkring 7.233 kr. årligt, når service, renter og afskrivning ikke er inkluderet. Den endelige pris på driftsomkostningerne varierer selvfølgelig på baggrund af den aktuelle elpris.
Jordvarmeanlæg: Så meget koster det i drift
Et jordvarmeanlæg er en af de mest energieffektive opvarmningsløsninger på markedet, men er også den dyreste at installere. Jordvarme fungerer ved at udnytte varmen fra jorden via nedgravede jordslanger og overføre varmen til boligen.
På grund af den stabile jordtemperatur kan varmepumpen producere varme med meget høj effektivitet, selv i de kolde måneder. Et jordvarmeanlæg kan reducere omkostningerne til opvarmning betydeligt sammenlignet med både elvarme og oliefyr.
Strømforbruget for et jordvarmeanlæg varierer, men det ligger typisk på omkring 5.246 kWh om året afhængig af blandt andet boligen og varmepumpen.
Driftsomkostningerne for denne type varmepumpe ligger normalt i den lavere ende sammenlignet med både luft til luft- og luft til vand-varmepumper. Jordvarme koster ifølge Bolius cirka 6.604 kr. om året uden afskrivning, renter og service.
Så selvom etableringen af jordvarmepumpen er forholdsvis dyr, giver anlægget ofte betydelige besparelser over længere tid på grund af den høje energieffektivitet.
Oversigt over hvad varmepumper koster i strøm
Refusion af elafgift: Sådan fungerer det
En af fordelene ved at installere en varmepumpe er muligheden for at få reduceret elafgiften. I Danmark kan du få refusion af elafgiften, hvis du bruger el som primær varmekilde. Det inkluderer alle de forskellige typer af varmepumper.
Helt konkret betyder det, at du i stedet for den normale afgift på el kun skal betale en reduceret afgift på den del af elforbruget, der overstiger 4.000 kWh om året.
Ifølge Energistyrelsen bruger en almindelig dansk husstand i gennemsnit omkring 4.500 kWh årligt. Det vil sige, at du kan få reduceret elafgift for en stor del af varmepumpens årlige strømforbrug.
Ordningen blev indført for at gøre det endnu mere attraktivt at investere i en varmepumpe, da det bliver muligt at spare mange kroner om året i elafgift alene.
Det kan gøre en markant forskel på, hvor meget både luft til luft- og luft til vand-varmepumpe samt jordvarmeanlæg reelt set koster i strøm om året.
Den reducerede elafgift er medregnet i eksemplerne over de forskellige typer varmepumpers driftsomkostninger.
Varmepumper sammenlignet med andre varmekilder
Varmepumper er kendt for at være en af de mest energieffektive varmekilder, du kan vælge. Det afspejler sig tydeligt, når de sammenlignes med andre varmekilder, som eksempelvis gas- og oliefyr.
Varmekilder, der anvender gas eller olie, har typisk høje driftsomkostninger. Deres effektivitet er desuden markant lavere end varmepumper, der kan levere op til 3-5 gange så meget varmeenergi, som de bruger i strøm.
Sammenlignet med elvarme er varmepumper også langt mere omkostningseffektive, da de udnytter energien bedre. Hvor elvarme har en virkningsgrad på 1:1, kan en varmepumpe have en virkningsgrad på op til 5:1:
- Elvarme: 1 kWh strøm giver 1 kWh varme.
- Varmepumpe: 1 kWh strøm kan give op til 5 kWh varme.
Generelt set har både luft til luft- og luft til vand-varmepumper samt jordvarmeanlæg lavere driftsomkostninger sammenlignet med de fleste andre varmekilder.
Det gælder især ved sammenligning med elvarme, olie og gas, herunder de forskellige typer af fyr. Fjernvarme kan dog ofte være en konkurrencedygtig varmekilde i de områder, hvor det er tilgængeligt.