Varmepumpens udedel, der er placeret korrekt i forhold til hus

Find den rigtige placering til din varmepumpe

Din varmepumpes effektivitet afhænger blandt andet af, hvor du placerer den. Derfor er det vigtigt, at du finder den rette placering, så din varmepumpe fungerer optimalt, og du sparer mest muligt på varmeregningen.

Billede af Anne Cathrine Rask

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sidst opdateret: 25/10-2024
RESUMÉ

Den korte version

  • Placeringen af din varmepumpe er afgørende for dens effektivitet, ydeevne og støjniveau.
  • Indendørsdelen for en luft til luft-varmepumpe bør placeres i det mest brugte rum, og udendørsdelen bør have god afstand til vægge og beplantning.
  • Overhold lokale regler for placering og støjniveau, og overvej om nødvendigt brugen af en varmepumpeskjuler.
Oversigt

Inden du får installeret din varmepumpe, er der en række faktorer, du med fordel kan overveje. Det gælder både ved installation af en luft til luft-varmepumpe og en luft til vand-varmepumpe.

Hvis du skal have installeret et jordvarmeanlæg, er der særlige krav til jordbund og gravearbejde i forhold til, hvordan jordslangen bliver placeret mest optimalt. Det kan du læse mere om i vores artikel om krav til jordvarme.

Når du skal finde den rette placering til din varmepumpe, er det blandt andet en god ide at tage højde for bestemte regler i forbindelse med montering af varmepumper, generende støj samt varmepumpens ydeevne og økonomi.

Her kan du blive klogere på de vigtigste ting, du skal tage stilling til, når du skal vælge den rette placering for din varmepumpe.

Luft til luft-varmepumpe placering

Hvor du vil placere din varmepumpe, er langt hen ad vejen op til dig selv. Det gælder både i forhold til varmepumpens indendørs og udendørs del.

Udedelen på en luft til luft-varmepumpe og en luft til vand-varmepumpe minder meget om hinanden og fungerer stort set på samme måde.

Derfor gælder de samme forbehold for at finde den optimale placering af udendørsdelen også for de to typer af varmepumper. Det kan du læse mere om længere nede i artiklen.

Når det kommer til placering af varmepumpens indedel, er der dog nogle faktorer, som er væsentlige i forhold til en luft til luft-varmepumpe.

Denne type varmepumpe opvarmer nemlig boligen ved at sprede varm luft ud i det rum, hvor varmepumpens indedel placeres – og derfor er det vigtigt, at du finder det mest optimale sted.

Placering af varmepumpens indedel

Placeringen af luft til luft-varmepumpens indedel har afgørende effekt på varmefordelingen i boligen samt hvor godt varmeenergien udnyttes.

En luft til luft-varmepumpe består som regel blot af en indendørs enhed. Derfor skal den placeres i det rum, hvor du oftest opholder dig.

Det er ideelt, hvis varmepumpen kan monteres i husets største rum – især hvis det eksempelvis er et køkken alrum eller en opholdsstue, der bliver brugt hver dag og som er husets samlingspunkt.

Indedelen kan støje en smule, når den blæser varm luft ud i rummet. Det kan være en ulempe, hvis du placerer den over en sofa eller i dit soveværelse. Desuden kan det være ubehageligt at opholde sig direkte i varmepumpens luftstrøm – både når den varmer og køler.

Varmen fra varmepumpen bliver fordelt til resten af huset, men det kan være svært at opvarme et hus med mange rum med en luft til luft-varmepumpe. Hvis dørene i mellem rummene står åben, vil varmen fordele sig bedre.

Luft til luft-varmepumper egner sig godt til opvarmning af sommerhuse, der ofte består af et primært opholdsrum, hvor varmepumpen kan placeres.

Luft til luft-varmepumpe: Gulvmodel eller vægmodel?

Den mest almindelige luft til luft-varmepumpe i Danmark, er en vægmodel. Det vil sige, at varmepumpens indedel skal placeres på en væg.

Indendørsdelen skal helst placeres højt oppe på væggen, så den nemt kan fordele varmen. Derudover skal den helst sidde på en væg uden for mange ting, så luften har nemmere ved at cirkulere ud i rummet.

Selvom varmepumpen kan forstyrre indretningen, når den hænger højt på en væg, er det ikke en god ide at placere den lavere på væggen. Den er nemlig ikke designet til at blæse den varme luft opad, og den vil derfor være mindre effektiv.

I stedet kan du vælge en gulvmodel. Denne type luft til luft-varmepumpe er lavet til at hænge lavt på en væg, eksempelvis under et vindue, da den minder lidt om en radiator i udseendet.

En gulvmodel kan være en god ide, hvis du har kolde gulve, da den varme luft spredes ud i rummet fra gulvhøjden. Du skal dog være opmærksom på, at den ikke placeres for tæt på gulvet, hvis du har trægulve, da den kan udtørre gulvet.

Placering af varmepumpens udedel

Udedelen til luft til vand-varmepumper og luft til luft-varmepumper er stort set opbygget på samme måde. Derfor gælder der de samme forbehold for placeringen af luft til vand-varmepumpens udedel som for luft til luft-varmepumpens.

Når du skal vælge, hvor du vil placere din varmepumpes udedel, skal du blandt andet tage højde for varmepumpens effektivitet og støjgener samt æstetik.

Du skal blandt andet overveje afstanden mellem varmepumpens indendørs- og udendørsdel. Selvom det virker oplagt at placere varmepumpen langt væk fra huset, så er der en grænse for, hvor langt varmepumpens to dele kan placeres fra hinanden.

Typisk varierer det fra varmepumpe til varmepumpe, så det er en god ide at forhøre dig ved installatøren.

Varmepumpens effektivitet

Hvis afstanden bliver for stor mellem varmepumpens indedel og udedel, går det ud over varmepumpens effektivitet. Jo længere det opvarmede kølemiddel skal fragtes mellem de to dele, jo større varmetab vil du nemlig opleve.

Er du nødt til at vælge en placering til udendørsdelen, der er langt væk fra huset og indedelen, kan du få isolerede rør mellem de to dele. På den måde kan du undgå for stort et varmetab. Det vil dog ofte blive en noget dyrere løsning.

I forhold til varmepumpens placering og effektivitet skal du også være opmærksom på, at tilstrømningen af luft til varmepumpen ikke bliver blokeret af en væg, busk eller anden beplantning.

Varmepumpen genererer varme ved at udnytte varmen i luften udenfor, og derfor skal der være frit omkring varmepumpen.

Det betyder, at du ikke kan placerer den direkte op af husmuren, da der gerne skal være cirka 20-40 cm luft til alle sider af varmepumpen.

Støj fra varmepumpen

Både en luft til luft-varmepumpe og en luft til vand-varmepumpe producerer varmeenergi ved at trække varme ud af udeluften. Varmen overføres til varmepumpens kredsløb gennem en kompressor og ventilator i udendørsdelen, hvilket afgiver noget støj.

Ved at vælge den rette placering for varmepumpens udedel, kan du minimere støjen mest muligt. Det kan du eksempelvis gøre ved at:

  • Placere varmepumpen på et blødt underlag, der er lyddæmpende, såsom græs.
  • Undgå at placere den på fliser, der forstærker lyden.
  • Sætte varmepumpen på vibrationsdæmpende gummifødder.
  • Placere den bag en støjsskærm eller en varmepumpeskjuler.

Derudover er det en god ide at placere udedelen væk fra soveværelsesvinduer og udeområder, hvor du opholder dig, som eksempelvis en terrasse, så du ikke bliver forstyrret af støjen.

Regler for placering af varmepumpe

Først og fremmest kan der være en række lokale regler og lovkrav til varmepumper, som du skal overholde. Det er en god ide at tjekke op på dette, inden du får installeret varmepumpen.

Hvis du er i tvivl, kan du kontakte kommunen, der kan oplyse dig om særlige krav til lokalplaner og servitutter.

Placering af varmepumpe i skel

Det er en god ide at placere din varmepumpe mindst 3-4 meter væk fra skellet, der adskiller din grund fra din nabos. Det skal du gøre for at være sikker på, at varmepumpen overholder reglerne i forhold til støj i skel.

Det er din kommune, der afgør helt præcis, hvad de lokale regler er i forhold til støjgener mellem naboer. De fleste kommuner følger dog de vejledende støjgrænser, som Miljøstyrelsen har fastsat.

Grænserne for støj afhænger blandt andet af, hvilket type område du bor i. Der er nemlig forskel på, hvor meget der må støje i industriområder, sommerhusområder, parcelhusområder og områder med etageboliger.

Kan man skjule varmepumpen?

Ofte er du nødt til at placere varmepumpens udedel tæt på dit hus, så du minimerer varmetabet mellem varmepumpens to dele.

Det kan dog skabe udseendemæssige problemer for nogen, da en varmepumpe ikke nødvendigvis er den mest æstetiske form for varmekilde.

Derfor kan det virke nærliggende at dække varmepumpen til på den ene eller anden måde. Det kan du eksempelvis gøre ved at montere en varmepumpeskjuler, så varmepumpen bliver gemt.

En varmepumpeskjuler tager højde for tilstrømningen af luft til varmepumpen, så din varmepumpe ikke bliver mindre effektiv.

Når det kommer til varmepumpens indedel, er det dog ofte en dårlig ide at dække den til. Det gælder især luft til luft-varmepumpens indedel, der skal fordele varmen i boligen.

Hvis indedelen bliver tildækket, vil det gå ud over luft til luft-varmepumpens effektivitet, da luften vil have sværere ved at forlade varmepumpen og cirkulere frit ud i rummet.